Son yıllarda çok sık uygulanan tüp bebek yöntemi; hiç spermi olmayan erkeklerin bile baba olmasını sağlıyor.
Normal yoldan çocuk sahibi olamayan çiftler için büyük bir mutluluk kaynağı olan "tüp bebek" yöntemi, dünyada 1978'den beri uygulanmaya başlamıştır. 1992'den itibaren keşfedilen mikroenjeksiyon tekniği de, döllenme başarısını belirgin şekilde arttırmıştır. Özellikle menisinde sperm hücresi olmayan erkekler için, çocuk sahibi olmanın müjdesini vermiştir.
Tüp bebek nedir? Tüp bebek, anne adayının yumurtalıklarından toplanan yumurtalarla, baba adayından alınan spermlerin laboratuvarda birleştirilerek döllenmesi ve elde edilen embriyoların anne rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Tedavinin ilk aşamasında yumurtalar kadın vücudunda geliştirilir ve uygun zamanda toplanır. Ardından laboratuvarda spermle birleştirilerek döllenme oluşur ve gelişen embriyolar anne rahmine yerleştirilir.
Ne kadar sürede tamamlanır? Kadındaki hazırlık aşamasıyla birlikte normalde 1 ila 1,5 ay içinde tedavi biter. Bazı durumlarda hızlandırılmış tedavi şeması uygulanır. Bu yoğun programda tüp bebek tedavisi iki hafta sürer.
Yaş sınırlaması var mı? Kadında alt sınır için kişinin reşit olması gerekiyor, üst yaş sınırı ise yumurtalık rezervine bağlı olarak değişebilir ama genellikle 44 yaş olarak kabul edilir. Erkek için de alt sınır reşit olması. Üst sınır ise pek yok. Doğal boşalma yoluyla meniden veya Mikro TESE yöntemiyle yumurtalıktan direkt olarak sperm elde edilmesi yeterli. Yaşın ilerlemesi gebelik üzerinde olumsuz etki yapabilir. Ancak kadınlarda 38 yaşından sonra başlayan bu risk, erkeklerde ancak 65 yaşından sonra ortaya çıkar.
Tedavisi kaç kez tekrarlanabilir? Kaliteli embriyo oluşturabilen çiftlerde kadında ciddi bir rahim problemi yoksa, üst sınır koymak doğru olmayabilir. Yedinci veya sekizinci denemede çocuk sahibi olan çiftler vardır. Ancak üçüncü denemeden sonra başarının düştüğünü unutmamak gerekir. Maddi ve sosyal imkanlar uygunsa, üç kere denenmelidir.
Bebek için riski var mı? Dünyada birçok merkez tüp bebek ve mikroenjeksiyon ile doğan bebeklerin sağlık durumlarını inceliyor. Bu bebeklerde tüp bebek yöntemine bağlı hastalık riskinin artmadığı düşünülüyor.