Sıklıkla görülen mesane kanserinin en önemli nedenlerinden biri sigaradır. Bu hastalığın en büyük belirtisi ise kanamadır....
Mesane kanseri, ürolojide en sık görülen kanser türlerindendir. Tüm kanserler içinde ise insanda görülme sıklığında 6. sıradadır ve yüzde 4 oranında ölüm nedenidir. Erkeklerde kadınlara nazaran 3 kat daha fazla görülür. En çok 55 ile 70 yaşları arasında görülür. Daha genç hastalarda da görülebilir ama çocuklarda görülme sıklığı çok nadirdir.
ZEHİRLİ ATIKLAR TETİKLİYOR Sigara, mesane kanserinin en önemli nedenidir. Sigara içenlerde mesane kanseri 3 kat fazla görülür. Saptanan tüm mesane kanserlerinin yarısına sigara içmenin neden olduğu bilinmektedir. Sigara dumanındaki bazı maddeler akciğerlerden girer ve vücuttan idrar yoluyla atılır. Bu maddeler mesanede depolanan idrarın içinde beklerler. Mesane duvarı bunların zararlı etkisine uzun süre maruz kalır. Genellikle yine solunum yoluyla alınan bazı kimyasal maddeler, sanayi boyaları veya zehirli atıklar da mesane kanserini tetikler. Bazı suni tatlandırıcılar ve çevreden maruz kalınan bazı kimyasallar hastalık oluşmasında rol oynayabilir. Sonuçta, kimyasal maddeler mesane kanserlerinin 4'te 1'ine neden olurlar. Risk gruplarındaki insanlar boya, organik kimya, metal, deri ve tekstil sanayilerinde çalışanlardır. Mesane içindeki sürekli zararlı etkiler kansere neden olabilir. Kronik idrar yolu iltihapları ve mesane taşları, çok nadir de olsa böyle bir etki yaparlar.
MUTLAKA İDRARDA KAN VARDIR İdrarda kanama ve yanma en sık rastlanan belirtidir. Mesane kanseri olan her hastada, bir dönemde idrarda mutlaka kan görülür. Bu kanama her zaman gözle görülecek kadar çok ve belirgin olmayabilir. Yapılan idrar tahlilleri sonucu da görülür. Kanama; hastalığın ilk başlarında genellikle birkaç kere olur ve bir süre başka belirti görülmez. Az veya çok kan pıhtısı görülebilir. Genellikle bu başlangıç kanamaları az miktardadır. İdrarda da çok az bir yanma olur hatta hiç olmaz. Böylece hasta olayın üstünde pek durmaz. 'Kendiliğinden geçti' diyerek ihmal eder. Bu kıymetli bir zaman kaybı demektir. Hastalık sinsi olarak ilerlemeye devam eder. Sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, idrar zorluğu, kasık ve karın ağrısı görülebilir. Aynı belirtiler idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşında da rastlanır. Bu yüzden hastalıkların hangisinin olduğunu ayırt etmek gerekir.
TEŞHİSTE ULTRASONUN ÖNEMİ İlk olarak ultrason yapılır. İdrardaki sitolojik incelemede kanser hücreleri aranır. Bunların sonucuna göre ileri tetkikler yapılır. Kesin tanı idrar yolu ve mesaneye sistoskopi denilen yöntemle bakılması ve biyopsi (parça) alınması ile konur.
Doç. Dr. Deniz ERSEV Üroloji Uzmanı deniz.ersev@takvim.com.tr