Kadınların korkulu rüyası olan menopoz dönemi 'Geliyorum' diyor. Orta yaşlı kadınlarda adet döneminin düzensizleşmesi ve anormal kanamaların görülmesi menopozun habercisi olabilir.
* 45 yaşındayım, 5 aydır adet görmüyordum. Bu ay yeniden adet görmeye başladım. Ama kanamam çok fazla. Bu normal mi? Menopoza yakın dönemlerde bu tür sorunlarla sık karşılaşılır. Uzun süren bir kanama ciddi bir soruna işaret etmemekle birlikte, bir sorun olmadığını kesinleştirmek için bir jinekoloji muayenesinden geçmelisiniz.
* Vajinamda iltihap oluşuyor. Henüz bekarım, erkek arkadaşım rahim ağzı kanseri olduğumu söylüyor. Ne yapmalıyım? Vajina rahmin dışarısı ile bağlantısını sağlayan bir organdır. Erişkin kadınlarda uzunluğu yaklaşık 10 santimetredir ve dışarısındaki organların uyguladığı basınç nedeniyle kapalı durumdadır. Vajina burun ve ağız gibi vücudun boşluklarından biridir. Vajinanın diğer vücut boşlukları gibi kendine özgü bir salgısı ve bazı mikroplardan oluşan bir florası vardır. Florayı oluşturan bu mikroplardan en önemlileri vajina içinde laktik asit oluşmasını sağlayan laktobasillerdir. Bu mikropların ürettiği laktik asit nedeniyle vajina asidiktir, bu da başka zararlı mikropların yerleşmesini büyük ölçüde engeller. Her kadında baskın olan laktobasil tipi farklıdır.
HİJYEN ÖNEMLİDİR Laktobasillerin bazı türleri vajinanın daha sağlıklı olarak kabul edilen durumda kalmasını sağlar, bazıları da dengesiz bir flora oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle bazı kadınlar yıllarca sorunsuz yaşarken bazıları da sık iltihabi hastalıklar geçirirler. Böyle bir koruma olsa da, bazen vajina içinde bazen zararlı mikropların sayısı artar ve vajinanın sağlığı bozulur. Vajinanın iltihapları sırasında akıntı, kaşıntı, pis koku ve cinsel ilişki sırasında ağrı görülür. Vajina içinde çoğunlukla etraftaki bezlerin salgısından oluşan bazen dışarı doğru gelebilen kendine özgü bir akıntısı vardır. Bu akıntının rengi şeffaf veya süt gibi beyazdır, bunun yanında pis kokulu değildir ve kaşıntı yapmaz. Vajinada laktobasillerin sayısının dış etkenlerle azalması, başka mikropların sayısının artmasına ve sorunlara neden olur. Vajinada bu biçimde birçok bakteri hastalık yapabilir. En sık görüleni halk arasında "mantar" denilen Kandida ve Trikomonas denilen parazittir. Vajinanın flora dengesi bozulmasıyla oluşan ortam zararlı mikropların üremesi ve varlığını sürdürmesi için idealdir. Bu durumda oluşan sıcak ve nemli vajina ortamında yukarıda adını söylediğimiz mikroplar yaşamlarını kolayca devam ettirirler. Vajinanın dengesini bozan etkenler arasında en önemlileri cinsel ilişki, vücut direncinin stres ve ağır perhiz gibi nedenlerle bozulması veya kişisel hijyenin bozuk olmasıdır.