HPV adlı virüsün neden olduğu siğiller cinsel yolla bulaşır. Belirtiler yıllar sonra bile ortaya çıkabilir....
Tedavi edilmeyen siğiller, penisten idrar yoluna girebilir. Kondilom: HPV (Human Papilloma Virüs)ün neden olduğu siğiller cinsel ilişkinin her türlüsüyle bulaşabilir. Belirtiler virüs alındıktan yıllar sonra bile çıkabilir. Bu kondilomlar genital bölgenin herhangi bir yerinde görülebilir. Başlangıçta ağrısız esmer renkte kabarıklıklar olarak başlar ve giderek büyür ve yayılır. Vücutta yayılması bazen kendiliğinden olur. Bazen de traş ve kaşıma gibi nedenlerle olan kanama sonucudur. Büyüdükçe genellikle karnabahar gibi pürtüklü görünüm alırlar. HP Virüsü'nün tamamen vücuttan temizlenmesi mümkün değildir ve ömür boyu kalır. Ama kondilomlar olmadığı zaman genellikle bir sorun oluşturmazlar. Bu yüzden siğiller çıktığı zaman yok edilmesi gerekir. İlk planda yapılması gereken siğillerin küçük cerrahi müdahale ile alınıp patolojiye gönderilmesidir. Çıplak gözle görülemeyen kondilomların varlığını saptamak için şüpheli yerlere sürülen ilacın, özel ışıklı mikroskop altında incelenmesi gerekir. Parçaların HPV-DNA incelemesi, virüsün tipinin saptanması bakımından önemlidir. Bazı nadir tipleri kadında rahim ağzı kanserine neden olurlar. Yok edici kremlerle veya yakma, dondurma, lazer gibi yöntemlerle tamamen ortadan kaldırılırsa bu bilgiler elde edilemez. Erkeklerde tedavi edilmeyen siğiller, bazen penis ucundan girerek idrar yolunun içine yuvalanabilirler.
Genital Herpes: Herpes Simplex Virus - Tip 2 (HSV-2) sonucu oluşan ve "uçuk" denilen sivilceler her türlü cinsel ilişkiyle bulaşabilir. Alınan virüsün belirtisi iki haftaya kadar çıkar. Birkaç tane olan ve toplu iğne başı büyüklüğündeki sivilcelerle başlar. Kaşıntı, yanma ve acıma olabilir. Sonrasında bunlar patlayarak birleşir ve bir yara halini alırlar. Virüsün bulaşıcı dönemi sivilcelerin patlayarak virüsün açığa çıkmasıyla başlar. Direkt ciltten cilde temasla bulaşan virüsün diğer tipi olan HSV-1 genellikle dudaklar çevresinde yerleşir.
Kesin tedavisi yoktur Kesin teşhiste özel kan testinden yararlanılır. Dünyada bilinen bir tedavisi yoktur ve virüs insan vücudunda hep kalır. Ama sivilce veya yara olmadığı zamanlarda bir problem yaratmazlar. Virüsün aktif olduğu dönemlerde, haplar ve kremlerle hastalık baskılanmaya çalışılır.
Hepatit B: Bütün cinsel temaslarla bulaşabilir. Ayrıca ameliyat, diş tedavisi, enjeksiyon gibi vücuda yapılan bir müdahale veya virüslü kanın verilmesi sonucu da hastalık alınabilir. Esas olarak karaciğere hasar verir. Virüsü alanların üçte birinde hastalık oluşmaz ve taşıyıcı olarak kalırlar. Her virüs gibi, bunun da tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir ama hastalıktan koruyucu aşısı vardır.
AIDS: Human Immunodeficiency Virus ( HIV ) neden olduğu hastalıktır. Cinsel yolla, kan yoluyla veya anneden bebeğe bulaşır. Virüsün alınmasından hastalık oluşmasına kadar geçen süre yıllar alabilir.