Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Saklambaç | Astroloji | E-gazete | Ana Sayfa
Bugün: 11 Ekim 2008  

Farklı lezzetlerin beşiği

İstanbul'da Osmanlı mutfağı hüküm sürerken Sakarya'da Hemşin mutfağından Çerkez mutfağına kadar birçok kültürel lezzetle buluşmak mümkün. İşte size il il Marmara lezzetleri....



Birçok farklı kültürün buluştuğu Marmara Bölgesi, yüzyıllarca Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yaptı. Osmanlı'dan önce farklı uygarlıkların buluşma noktası olan Marmara Bölgesi'nin mutfağı da bu çeşitlilikten etkilendi. Bölgenin ürün çeşitliliğine el veren iklim; sebzelerin ağırlıkta olduğu bir beslenme kültürünü beraberinde getirirdi. Göç ve çeşitli halkların kendi mutfak alışkanlıklarını sürdürmesi sonucunda da et ve et ürünleri bölge için önem kazandı.

İstanbul mutfağı
İstanbul'un zengin yemek kültürü, Osmanlı sarayının izlerini taşıyor. Lezzetinden sofra düzenine zeytinyağlılardan tencere yemeklerine İstanbul yemekleri, hâlâ şölen tadındaki o günlerin haklı gururunu yaşıyor. İstanbul'da farklı kültürlerin harmanlanışı Bizans döneminde başlamış, sonra da rengarenk bir mozaik oluşmuş. Zaten İstanbul yemeklerinin temelini de yöresellikten öte farklı ulusal mutfakların zenginliği oluşturuyor. Öyle ki, bu durum yemeklerin adından bile belli: Çerkes tavuğu, Arnavut ciğeri, Tatar böreği, Şam baba, Papaz yahnisi...

Adları ele veriyor
Nüfuzlu kişi ve ailelerin yemek davetleri, mesire yerlerinde düzenlenen büyük eğlenceler ve Lale Devri'nin unutulmaz zevk ve sefa dönemi Osmanlı'nın, adı daha sonra da İstanbul yemekleri olarak kalacak olan tandır, püryan, kuyu kebabı işte bu tarihlerde geliştiriliyor. İstanbul saray mutfağında düğün çorbası, yoğurt çorbası, tarhana çorbası ve yayla çorbası kuşluk yemeklerinden sayılıyor. Çorbalar et suyu, tavuk suyu, yoğurt; balık çorbaları da balık suyu ile pişiriliyor. Çorbaların içine pirinç, bulgur, tarhana ve sebzeler ekleniyor. Tandır, güveç, fırın, testi, kuyu yöntemleriyle pişirilen et yemekleri pilavla birlikte servis ediliyor. Pilavlar genellikle pirinç, bulgur ve kuskusla yapılıyor. Sade, domatesli, bademli, fıstıklı, üzümlü, bezelyeli, patlıcanlı ve tavuklu pilavlar özellikle saray mutfağında doğmuş yemekler. Osmanlı hanımlarının 27 çeşit pilav bilip yaptıkları söyleniyor. Başta baklava olmak üzere hamur tatlıları, süt tatlıları ve meyve tatlıları mutfakların gözdesi oluyor. Tepsi tepsi baklavalar mahalle fırınlarında pişiyor; keşkül, davet yemeği olarak sofralara en önce geliyor. Gaziler helvası ya da irmik helvası turşu ile sunuluyor; helva ikramından sonra da kahve içiliyormuş. Yemeklerde şarap yerine şerbet ikram ediliyormuş ancak şimdilerde ne yazık ki unutulmak üzere olan bir lezzet. Limonata ise genellikle yazın serinlik için ikram edilirmiş. Neyse ki, limonata İstanbul'da halen son derece yaygın bir soğuk içecek.

Ana yemek olarak 'et'
İstanbul mutfağında şimdilerde ev yemeği dediğimiz, tencere yemekleri önemli yer tutuyor. Oyuncaklı diye hazırlamaktan kaçınılan sarmalar, dolmalar, börekler gibi yemekler bir zamanlar iftar ve sahur sofralarının baş tacı olarak çıkıyor karşımıza. Esasında Ege kültürünün bir parçası olan zeytinyağlı yemekler de İstanbul mutfağından başka yerde yok. Şöyle ki, Ege'de bütün yemekler, et bile zeytinyağı ile pişiriliyor. İstanbul'un zeytinyağlı yemeklerinden kasıt başka, bunlar sebzelerle hazırlanan soğuk yemekler. İstanbul sofrasında yemeğe çorbayla başlanıyor, ana yemek olarak muhakkak et yemeği yeniyor.

Bursa mutfağı

Bursa mutfağında görülen çeşit zenginliği birçok etkene bağlıdır. Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, tarihsel süreç içindeki kültürler arası etkileşim ve Osmanlı saraylarında gelişen yeni tatlar, Bursa mutfak kültürünün oluşmasında rol oynamıştır. Bu kültürün oluşturduğu zengin Bursa mutfağı, günümüz Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınmaktadır. İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarak da bilinen cennet künkü, höşmerim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir. Türkiye'nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra uzun yolculuklara çıkıp Avrupa'ya, Avusturalya'ya, Rusya'ya kadar giden döner kebap ve kestane şekerinin memleketi Bursa'dır. Ayrıca Bursa'nın verimli topraklarında yetişen çilek, şeftali, kestane, zeytin de Bursa ile özdeşleşmiş ürünler arasındadır.

Sakarya mutfağı
Sakarya yöresi beslenme alışkanlıklarında temel belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan alt kültür gruplarının kültürel yapısıdır. Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya, Balkanlar, Kafkaslar'dan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır. Tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar, hamur işleri ve otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır.

Tekirdağ mutfağı
Tekirdağ ve çevresinde yaşayanlar; Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa ve 1. Murat Bey'le beraber yöreye göç eden Gazi Dervişler, Ahi Dervişler ve Yörük Türkmenleri'dir. Tarihsel süreç içinde Yunanistan ve Bulgaristan'dan da göç almıştır. Yörenin yerli ahalisinin zengin mutfak kültürü karşısında kendi mutfak ve yemek kültürlerini muhafaza etmişlerdir. Sonuç olarak Tekirdağ ve çevresinde çok zengin bir mutfak kültürü meydana gelmiştir. Kentin en ünlü yemeği 'Tekirdağ köftesi'dir. Bu köftenin bir adı 'tat köftesi', diğer bir adı ise Hacıköylü köftesi'dir. Kebapçı Hüseyin Ağa tarafından piyasaya tanıtılmıştır. Hüseyin Ağa'dan köfteciliği öğrenen Hacıköylü Hüseyin ve çocukları, hem yoğurtçuluk hem de köftecilik yaparak bu iki ürünü de tanıtmışlar ve Hacıköylü köftesi zamanla Tekirdağ Köftesi adını almıştır. Tekirdağ Köftesi'nin ünü Türkiye çapında yayılmış olup, T.S.E. damgası alınarak satılmaktadır.

Kırklareli mutfağı
Balkanlar'dan göç edenlerin yerleştiği Kırklareli'nde zengin bir mutfak kültürü var. Hamur işlerinin ağırlıklı olduğu yöre mutfağı, balık ve av etleri ile hazırlanan yemeklerle çeşitleniyor. Et ve süt ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve de beslenmede önemli bir yer tutar. Kaşar peyniri ve ay çiçeği üretimi yaygındır. Yörede, bağcılığa bağlı olarak içki yapımı gelişmiştir. Keşkek, zerde, kaymakçına, plaska, sulu kaçamak, kuru kaçamak, ısırgan böreği, külür, kapama, çoban böreği, ısırgan otu çorbası yöreye özgü yemeklerdir. Kırklareli'nin en tanınmış ve özel lezzetlerinden biri de 'Pırasa böreği'dir. Yörede av hayvanlarından yapılan yemeklerde önemli bir yer tutar. Yemeklerin birçoğunda kuzu ve dana eti birlikte kullanılıyor. Etli bulgur pilavı 'Manca' da ünlü bir lezzet.

Yunan ve Roma gelenekleri
Osmanlı döneminde Bizanslı aşçılar, Antik Yunan ve Roma geleneklerini saraya taşımış. Çeşitli balıklarla tavuk etleri doldurulmuş, av etleriyle balıklar birlikte yenmiş. Ancak İstanbul'da deniz ve deniz ürünleriyle Hrıstiyan ve Musevi halk daha yakın ilişki içinde. Bu gelenek bugün bile sürüyor. En iyi lakerdeyı da, çirozu da rum balıkçılar yapıyor.




DİĞER SAKLAMBAÇ HABERLERİ
Paraya 'milli değer' geldi... TLHayatımın en karanlık gecesi
Lale devri çocuklarıyız bizDünyanın tüm sesleri DRUM'da
Panik atak gençler Polat...Sofranızda Samba rüzgarı
'Genç kızlığa' ilk adımKorunmasız 'aşk' başa bela olur!
Cinsel gelişim dersiİdrar kaçırma nedeni...
Memleket hasreti çekenlereMucize iksir bir hapa sığdı!
Şehre Blues geliyorBeyler! Bu fırsat kaçmaz
Günün mönüsü
GÜNCEL
Atletizmde Atletizmde taciz skandalı
Atletizm Milli takımı antrenörlerinden Yavan, meslektaşı Aygün için...
Müdürün bileti kesildi
Kızının sevgilisini evinde...
14'lük tecavüze tek suçlu!
Aşk zedelerin fantezi intikamı
'Sevgilim çekti, yeğenim...
Bir milyon çocuk çalışmak...
SPOR
Haydi! Haydi! Bosna maçına
Dünya Kupası elemelerindeki 3. maçımıza bu akşam İnönü Stadı'nda...
Bosna ile şaka olmaz
Rijkaard geliyor
Fener'de restleşme
Bana 15 gün yeter
Bugünleri de gördük!
Adım adım hedefe
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
İSTANBUL Sağanak Yağışlı 19°C 15°C 
ANKARA Çok Bulutlu 17°C 7°C 
İZMİR Az Bulutlu 24°C 14°C 
ANTALYA Parçalı Bulutlu 27°C 19°C 
ADANA Gökgürültülü Sağanak Yağışlı 30°C 16°C 
EKONOMİ
IMKB E: 28.590,310 D:% -7,41
DOLAR S: 1,417 D:% 2,24
EURO S: 1,920 D:% 1,70
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon
| Saklambaç | Astroloji | Mobil Takvim | Reklam | Künye | Ana Sayfa
    Takvim Servisi
   
Turkuvaz Medya Grubu Copyright © 2003, 2008 - Tüm hakları saklıdır.
Turkuvaz Gazete Dergi Basım A.Ş.
Turkuvaz Medya Dijital
Hepoku Sabahtan Al Haberi