Sonbaharda çoğumuz kendimizi yorgun ve bitkin hissederiz. Kasvetli hava şartları ruh dünyamızı, duygularımızı depresif yönde etkiler. Fakat bu olguların sadece bir kısmı tıbbi anlamda depresyon hastalığıdır.
Güneş ışınlarının azalması insanların sonbaharda kendilerini kötü hissetmelerine yol açar. Bu dönemde vücutta fazla miktarda melatonin maddesi salgılanır. Melatonin fizyolojik olarak uykuya dalmamızı sağlayan maddedir. Bunun fazla salgılanması ile birlikte kendimizi halsiz hissederiz, aşırı uykuya eğilimimiz olur.
AŞIRI UYKU HALİ GÖRÜLÜR
Tanı konulan depresyonların sadece yüzde 10'luk kısmı mevsimsel depresyondur. Bu tanıyı alabilmek için kişilerin ardı ardına 2 yıl Ekim - Kasım aylarında başlayan ve Mart-Nisan aylarında kaybolan depresyon bulguları olması gerekir. Normal depresyon vakalarının aksine bu olgularda iştah artışı, aşırı uykuya eğilim görülür. Özellikle bol karbonhidratlı, şekerli besinler tercih edilir. Bu bulgular 2 haftadan uzun sürerse, halsizlik, isteksizlik ve mutsuzluk eşlik ederse mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Sırt ve mide ağrıları da eşlik edebilir. Bu tür durumlarda ilaca ve pisikoterapiye ihtiyaç doğabilir. Işık tedavisi de etkili tedavi şekillerinden biridir.
ÖNERİLERE KULAK VERİN...
* Günde en az yarım saat yürüyüş yapın. Spor ve hareketle birlikte mutluluk hormonları salgılanır.
* Uzun süreli uykulardan kaçınmak gerekir.
* Kendinizi sosyal çevreden soyutlamayın, arkadaşlarınızla ilişki içinde olun.
* Düzenli beslenin, meyve ve sebzeyi hayatınızdan asla ihmal etmeyin.