Türk vatandaşlarının harcama tablosu açıklandı. Çalışanlar gelirinin yüzde 63.5'ini, emekliler yüzde 60'ını kira ve gıdaya ayırıyor. Gerek zenginler, gerekse yoksullar, içki ve sigaraya sağlıktan fazla para ayırdı.
***
Karın tokluğuna çalıştık sigara sağlıktan önce geldi
Yoksul vatandaş gelirinin yüzde 63.5'ini, emekliler yüzde 60'ını gıda ve kiraya yatırıyor. Zenginler ise parasının yüzde 82'si ile yiyip-içip, geziyor. Her kesim sağlığa içki ve sigaradan az para ayırıyor.
Türkiye'nin yoksul ve zengin haritasına göre; en az kazanan da, en üst gelir grubunda yer alan da boğaz tokluğuna çalışıyor. Yoksul vatandaş gelirinin yüzde 63.5'ini gıda ve kiraya yatırıyor. Ayda 687 YTL kazanan vatandaş maaşının sadece yüzde 0.6'sını eğitime, yüzde 1.2'sini kültürel aktivitelere ayırabiliyor. Geliri 2 bin YTL'nin üzerinde olanlar da maaşının yüzde 44.3'ünü konut ve gıdaya harcarken, eğitim ve kültüre ayrılan pay yüzde 5'e bile ulaşmıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri şöyle:
Sigara ve ev eşyası eğitimden önemli:
Geliri düşük vatandaşlar, maaşının yüzde 5.7'sini alkol-sigaraya harcıyor. Sigara, alkol, ev eşyası ve giyime, eğitim-kültür ve eğlenceden daha fazla pay ayırıyor.
Emekliler eğlenmeyi unuttu: Ortalama 600 YTL maaş alan emekliler paranın yüzde 60'ını gıda ve kiraya yatırıyor. Maaşlarının geri kalan yüzde 40'lık bölümüyle de temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Açlık sınırının 729 YTL olduğu düşünüldüğünde, emekliler sağlıklı beslenemiyor. Kültür ve eğlenceye para ayıramıyor.
Zenginim ama kiracıyım: Aylık geliri en yüksek yüzde 20'lik dilime girenler de gelirinin yüzde 82'sini gıda, giyim, konut, kira, ev eşyası ve gezmeye harcıyor. Aylık gelirlerinin yüzde 44.3'ünü gıda ve barınmaya ayırıyor. Sağlıklarına ise alkol, sigara ve tütüne yatırdıkları paradan daha azını ayırıyor. Giyime ve ev eşyasına harcadıkları para da eğitime ayırdıklarının 2 katı.