Uzun, kalın ve sert tüyler yüz, göğüs, karın, sırt, kol ve bacaklarda görülüyorsa hormon dengesizliği söz konusu olabilir. Tüylenme genetik veya menopozdan da kaynaklanabilir.
Kıllanma sorunum var. Ne yapmalıyım? İstenmeyen tüyler bütün kadınların ortak sorunudur. Adet kanamalarının başlamasıyla genç bir kızın vücudunda hormonlara bağlı ve kadına özgü değişiklikler olur. Sağlıklı bir hormonal yapı için beyindeki merkezler, yumurtalıklar, tiroid ve böbrek üstü bezlerinin uyum içinde çalışması gerekir. Aşırı tüylenme yüz, göğüs, karın, sırt, kol ve bacakların üst kısmında uzun, kalın ve sert tüylerin çıkmasıdır. Bu durum kozmetik bir problemin yanında bir hormonal düzensizliği de gösterir. Aşırı tüylenme sıklıkla kandaki androjen (erkeklik hormonu) artışına bağlıdır. Androjen erkeklerde daha yüksek düzeylerde olmak üzere, hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormondur. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert, uzun kıllara dönüşmesinden olur. Androjen düzeylerinin yükselmesine ve bunun sonucu olarak da tüylenmeye neden olan bu durumları şöyle sıralayabiliriz:
* Menopoz: Bu dönemde yumurtalıklardan östrojen (kadınlık hormonu) sentezi azaldığı halde androjen sentezi devam eder, buna bağlı olarak kıllanma görülebilir.
* Genetik: Annesinde veya büyükannesinde aşırı tüylenme olan kişilerde aynı hastalığın görülme olasılığı fazladır.
* İlacın etkileri: Erkeklik hormonları veya androjenlik özellikler gösteren ilaçlar alan kişilerde aşırı tüylenme görülebilir.
* Polikistik over hastalığı: Bu hastalıkta yumurtalıklarda birçok kist oluşur ve erkeklik hormonları fazla üretilir. Hastalarda aşırı tüylenme, düzensiz yumurtalama, adet düzensizlikleri, kısırlık ve şişmanlık görülür.
* Yumurtalık tümörleri: Nadir görülen ve androjen salgılayan tümörler de aşırı tüylenmeye neden olur.
* Böbrek üstü (adrenal) bezleri: Androjenler böbrek üstü bezinde üretilir. Bu böbrek üstü bezlerin büyümesi fazla androjen üretilmesine ve aşırı tüylenmeye neden olur.
* Aşırı kıllanmanın nedeninin belirlenmesi: Yapılan hormon testleri ile kandaki androjen ve diğer hormonların seviyeleri belirlenir. Ayrıca yapılan ultrason incelemesi ve özel radyolojik incelemeler ile yumurtalık veya böbrek üstü bezlerindeki tümörler tespit edilebilir. Yarın: Aşırı kıllanmanın tedavisi