Gebelikte sigara içki ve kahve gibi içinde bol miktarda kafein bulunduran içeceklerin tüketilmesi çocuğa ve anneye zarar verir.
Her şeyin aşırısı olduğu gibi gebelik sırasında çok miktarda çay içmeniz de sakıncalıdır. Çay, kahve ve kolalı içeceklerde bulunan "kafein" olarak isimlendirilen madde anne kanından çocuk kanına geçebilmektedir. Yapılan araştırmalar çay, kahve ve kolanın çocukta herhangi bir sakatlığa yol açmadığını, fakat çocuğunuza geçen bu maddelerin çocukta huzursuzluklara, kalp atımında düzensizliklere sebep olduğunu ve çok fazla miktarda alınırlarsa düşüklere de sebep olabileceğini göstermektedir. Bu tür içecekleri bırakmanız için başka sebepler de vardır. Bu içeceklerin içindeki madde idrar söktürücü olabildiğinden çocuğunuza gerekli sıvı ve kalsiyumu da bedeninizden uzaklaştırır. İştahınızı kapatıp gerektiği gibi beslenmenize de engel olabilir. Ayrıca en önemlisi de bebeğiniz için gerekli olan kan yapıcı demirin vücudunuzdan emilmesini engelleyip kansızlığa sebep olabilmekte ve böylece bebeğiniz de gelişememektedir. Ayrıca özellikle kolalı içecekler gebelerin büyük bir kısmında midede yanma problemi oluşturmakta ve mide hastalıklarını gebelik sırasında başlatabilmektedir.
GEBELİK VE SİGARA Yapılan çalışmalar gebelik öncesi içilen sigara miktarı ve süresinin şu andaki bebeğinize belirgin bir zararı olmadığı yönündedir. Ama gebelik sırasında içilen sigaranın çocuğa çok zararlı olduğu tespit edilmiştir. Gebelikte içilen sigaranın en büyük yan etkisi düşük, erken doğum ve çocuğun yeterince gelişememesidir. Erken olan doğumların önemli bir kısmından gebelikte içilen sigara sorumlu tutulmaktadır. Bu yan etkilerin dışında yeni doğan çocuktaki ani soluk almanın durması, bebekte oluşabilecek bazı solunum sistemi hastalıklarının da sebebi sigara olarak gösterilmektedir.
OKSİJEN SORUNU YAŞANIR Sigara ile alınan karbon monoksit plasenta yolu ile çocuğa giden oksijenin azalmasına neden olmakta ve çocuğun gerektiği gibi sağlıklı büyüyüp gelişmesine engel olmaktadır. Bu yan etkiler tamamen alınan sigara dozu ve gebelikte içim süresi ile ilgilidir Bazı çalışmalar gebeliğin ilk aylarında sigara içmeyi bırakan kadınların 5'inci aydan sonra hiç içmemeleri koşuluyla bebeğe zarar verme riskini sigara içmeyenlerin düzeyine indirdiğini göstermektedir. Her ne kadar çok önce sigarayı bırakmak en doğrusu ise de son ayda bile sigarayı bırakmak doğum sırasında bebeğe giden oksijeni arttıracaktır. Doğru olan gebelik boyunca hiç sigara içmemeniz, sigara içilen ortamda bulunmamanızdır.