Adet düzensizliği kadınların en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Ancak tedavisi mümkündür. Bazı düzensizlikler ise genetik olduğu için tedavide isteninilen başarı sağlanamamaktadır.
* Merhaba hocam. Bir erkek iki saatte 6 kez boşalabilir mi? Evet boşalabilir, ama gerek var mıdır diye sorarsan, cevabım hayır. Sanırım bunu sana birisi söyledi. O kişinin bazı sorunları olabilir. Öncelikle o kişi erken boşalıyor olabilir. Sayı saymasını bilmiyor olabilir. Yalan söylüyor olabilir. Bu saydığımız sebeplerin hepsinin de çözümü vardır.
* 27 yaşındayım. Doğum kontrolü için iğne kullanmaya başladım. Ama adet düzensizliği ve vajinamda kuruluk yaptı. İlacın böyle bir yan etkisi var mı? İlerde hamile kalmamda bir sorunum olur mu? Doğum kontrol hapları, hem östrojen, hem de progesteron içeren bir yöntemdir. Adet kanaması değişiklikleri yaklaşık yüzde 10 kadında ortaya çıkar. Vajina kuruluğu ise bu ilaçların çok nadir görülen bir yan etkisidir. Bu durumda kayganlaştırıcı jellerden faydalanılabilir. Her iki yan etki de ileriki gebeliklerinizi olumsuz etkilemez.
* Ben 23 yaşında, bekar bir bayanım. Adetlerim başladığından beri düzensiz, bu amaçla doğum kontrol hapları verdiler. 3-4 ay hapları kullanıp kestim, hap kullanmayı bıraktıktan sonra hiç adet olmamaya başladım. Doktora gittim, polikistik over sendromun var dedi. Ultrasonda gördü. Hormon sonuçlarım normal çıktı. Biraz daha bekleyelim, adet görmezsen ilaca başlayacağım dedi. Bu hastalık nasıl geçer? Bir de bebek sahibi olabilecek miyim? Polikistik over adı verilen durum kadınların yaklaşık yüzde 5'inde görülür ve en temel iki belirtisi adet düzensizliği (genellikle gecikmeler şeklinde) ve tüylenmedir. Buna kilo alma, sivilcelenme ve evli olanlarda gebe kalmada sorun yaşama gibi belirtiler eklenebilir. Gebe kalmada sorun yaşanmasının nedeni bu hastalığın temelinde bir yumurtlama bozukluğu yatmasıdır. Polikistik over sendromu, genetik bir hastalık olarak görüldüğünden tümüyle tedavi mümkün görünmemekle beraber, çeşitli ilaçlarla hastalığın belirtilerinden büyük oranda kurtulmak mümkün. Tedavide sadece progesteron içerikli ilaçlar kullanılabileceği gibi, ideal olanı gebe kalmayı düşünmeyenlerin doğum kontrol hapı, gebe kalmayı düşünenlerin ise yumurtlamayı sağlayıcı ilaçları kullanmasıdır. Daha ileri durumlarda çok daha farklı tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu ilaçlar komple bir hormonal inceleme sonrası, hekim kontrolünde kullanılırlar.