Kalp hastalıklarından ve kalp krizinden korunmada; düzenli doktor kontrolü ve egzersiz ile stresi azaltılmış bir yaşam kadar, beslenme alışkanlıkları da önemli... Kalp hastalıklarından korunmada anahtar gıdalar:
* Fındık ve ceviz: Akdeniz tipi beslenmenin önemli bileşenlerinden olan tekli doymamış yağ asitleri ile çinko, lif ve magnezyumun yanı sıra damarları koruyan E vitamini içerir. Ceviz ayrıca kalbi koruyucu Omega-3 adlı yağ asitlerini de ihtiva eder.
* Domates: İçerdiği likopen etkisiyle güçlü bir antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir. Domates suyu ve salçası da aynı bileşenleri içerir.
* Balık: Haftada 2 kez balık tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan Omega-3'ün alınması için yeterlidir. Balıkta bulunan Omega-3, kan hücrelerinin birbirine yapışması ile pıhtılaşmayı engeller.
* Yeşil çay: Kalp sağlığı için koruyucu bir içecektir. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde, kolesterolün damarlarda birikmesini ve damarların tıkanmasını önler.
* Üzüm: Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketilen siyah üzüm, içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde, kalp hastalıklarından korunmada etkilidir. Üzümü çekirdeği ile yiyemeyenler için konsantre edilmiş üzüm ekstreleri de bulunmaktadır.
* Soğan ve sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır, kolesterolün damarlara zarar vermesini engeller.