Sigara ve içki bedensel ve ruhsal bir bağımlılıktır. Bağımlı olunan maddenin aniden alınamaması kişide huzursuzluk, kaygı ve öfke durumlarına yol açabilir....
Ramazan ayında açlık ve susuzlukla başetmeye çalışırken, birçoğumuzun da psikolojisi bozulur. Olur olmadık herşeye sinirlenir, ani tepkiler verebiliriz. Özellikle de sigara tiryakileri Ramazan'da oldukça zor zamanlar geçirir. Medicana İnternational İstanbul Hastanesi'nden Psikiyatrist Hülya Bingöl, oruç tutan tiryakilerin birşey söylemeden önce içinden 10'a kadar sayıp konuşmaları ya da sorulan sorulara cevap vermeleri gerektiğini söyledi. Daha rahat, sakin ve huzurlu bir Ramazan için, sevdiklerimizle bol vakit geçirmeli, küs olduklarımızla barışmalı ve iftardan sonra bol bol müzik dinlemelisiniz. Sigara ve içki birer bağımlılık unsurlarıdır. Bu bağımlılık gerek bedensel gerekse de ruhsal bir bağımlılıktır. Bağımlı olunan maddenin aniden alınamaması tabii ki kişide huzursuzluk, kaygı ve öfke durumlarına yol açabilir.
Kendi kendinizi telkin edin Böyle durumlarda kendi kendine telkin çok önemlidir. Kişinin kendini kontrol etmeyi öğrenmesi gereklidir. Örneğin bir şey söylemeden veya yapmadan önce içinden 10'a kadar sayması ve derin nefes alıp vermesi kişiyi rahatlatabilir. Diğer bir yöntem de kişinin aklına en son mutlu ve huzurlu olduğu sahneyi getirmesi ve o sahneyi yeniden hissetmeye çabalamasıdır. Eğer bu bireyler her gün sigara ve içki kullanamadıkları için kendilerine ve çevrelerine zarar verir hale geliyorlarsa oruç tutma kararlarını bir kez daha gözden geçirmelidirler. Ramazan ayı kendi özel psikolojik ortamını da beraberinde getirir. Oruç tutan bireyler günlerini ona göre düzenler, yaşam iftar ve sahur vakitlerine endekslenir. Çeşitli ziyaretler yapılır, diğer bireylerle yoğun ortak paylaşım vardır. Bu zaman diliminde yapılacak etkinlikler bireylerin kendi kararları doğrultusunda gelişir. Bir kişi kendi isteği ile bazı şeyleri kısıtlıyorsa bu onda herhangi bir psikolojik olumsuzluğa yol açmaz. Tam aksine huzur ve rahatlık verir. Psikolojik olumsuzluklar insanların zorlanmasıyla ortaya çıkar.
* * * Medicana International İstanbul Çocuk-Ergen Psikiyatrisi ve Psikoterapisi Uzm. Dr. Hülya Bingöl anlatıyor...