Osmanlı padişahlarının iftar menüleri gün yüzüne çıktı. Su yerine hoşaf ve şerbet içilen saraylarda, et ve balık pişirilirken tarçın kullanılıyordu. Fatih Sultan Mehmet, karides, tavuk ve balığı, 2. Abdülhamid soğanlı yumurtayı çok seviyordu.
***
Lezzetin sırrı 'Osmanlı'
Araştırmacılar 'Osmanlı Mutfağı'nı gözler önüne serdi Saray sofralarında su yerine koruk suyu içildiği ve bamyanın ise çok özel bir öneme sahip olduğu ortaya çıktı. Bu sonuçsa 'Padişah ağzının tadını bilir' dedirtti.
'Osmanlı mutfağı zengindir' diye boşuna dememişler... Günümüzün fast-food tarzı beslenme şekline adeta meydan okuyan bu mutfakta yok yok. Saray mutfağı konusunda yapılan araştırmaya göre, Osmanlı mutfağında iftar sofralarında padişahlara özel hazırlanan menülere büyük önem veriliyordu.
Ekmek hiyerarşisi
Saray mutfaklarında halkın tükettiği bulgur yerine 'pirinç' tercih ediliyordu. Çay ve kahvelere tatlandırıcı olarak kullanılan bal-pekmez yerine ise 'şeker' kullanılıyordu. Koyun ve kuzu etinin tercih edildiği saray mutfağında ekmeğinde rolü çok büyüktü. Ekmek 'Has beyaz ekmek', 'En has beyaz ekmek' ve 'Sıradan ekmek' gibi çeşitlere ayrılıyor ve saraydaki hiyerarşik yapıya göre dağıtılıyordu.
Et ve balığa tarçın...
Et ve balık pişirilirken ise tarçın kullanılırken, bamya mutfakta özel bir yere sahipti. Olgunlaşmamış üzümden yapılan 'koruk suyu' ise saray mutfağının demirbaşı olarak nitelendiriliyordu. Padişahların sevdiği yemeklerede yer verilen araştırmada, Fatih Sultan Mehmet'in en çok karidesi, II. Abdülhamid'in ise soğanlı yumurtayı sevdiğine yer verildi.