Ergenlik çağı sorunları ve aile
18 yaşına kadar süren ergenlikte yaşanabilecek sorunlar tüm hayatı etkiler. Aileler çocuklarına karşı dikkatli olmalıdır.
Ergenlik, uzun bir süreçtir, bunun ilk evresi 10-13 yaşları arasında yaşanır, yoğun olarak 18 yaşına kadar devam eder. Bu dönemde, kişi kendine "Kimim? Ne olmalıyım? Ne olacağım?" sorularını yöneltir ve kaygılara kapılabilir. Ergenlik çağında yaşanabilecek sorunlar tüm hayatı etkiler. Önemli olan, sorun yaşanmadan önlem almaktır. Aileler, ergenlik döneminin hasarsız atlatılması için çocuklarına baskı ve esnekliğin dozunu iyi ayarlamalıdır. Aileler, sorunlara karşı duyarsız kalmamalı, ilgilendiğini ortaya koymalıdır.
DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ ABD'de, 15 yaşına gelmiş her 4 gençten biri cinsel ilişkiye başlıyor. 18 yaşındaki her 4 genç kızdan biri en az bir kez hamile kalıyor. 5 gençten biri sigara bağımlısı ve yine her 12 lise öğrencisinden biri intihar girişiminde bulunmaktadır. Bu veriler, Türkiye için de geçerlidir, ancak birçoğu gizli kalmaktadır. Ergenlik çağındaki her bireyde duygusal ve davranışsal değişiklikler görülür. 12-14 yaşında değişimler daha yoğun görülür. Bu çağda birey, bedenindeki değişimlere son derece duyarlıdır. Bireyde, yetişkinliği reddetme, bebeksi davranışlar, katı ve değişmez kurallar koyma, aşırı ve yoğun dini uğraşlar ve bundan dolayı da arkadaş grubundan uzaklaşma, yaşıtları ile birlikteliği reddetme ve gelecekle ilgili konularda gerçekten uzak beklentiler görülebilir.
İLK ADET ÖNEMLİDİR Derslerine çok düşkün olan bir çocuk birden bire bu tutumundan vazgeçip ders çalışmayı reddedebilir. Bazı aileler çocuklarını, iyi bir çevrede yetiştirme uğruna tüm imkanlarını zorlayarak, yakınındaki okul dururken, daha seçkin bir semtteki okula kayıt yaptırma gibi hatalara düşerler. Bu tür davranışlar, bireyi daha çok bunalıma sürükleyebilir. Kız çocuklarının ergenlik çağı sorunlarının başında ilk adet kanamaları yer alır. İlk adet kanaması 14 yaşına kadar gerçekleşebilir, ancak 16 yaşına kadar görülmediğinde bu bir sorunun habercisidir. İlk adet kanaması olmasına rağmen, 6 aya kadar tekrar adet görülmezse veya 45 gün içinde birkaç kezden fazla kanama oluyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Adet gecikmesi ya da düzensizliğinin nedenini tespit etmek gerekir.
HAZIRLAYAN: Psikolog Şükrü ALKAN
|