Geçici sıkıntı
Okul korkusu geliştiren çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen çocuklardır....
Çocuklarınız hata yaptıklarında, onları "Bu yaptıklarını öğretmenine, müdüre söyleyeceğim" , "Bu şekilde davranırsan arkadaşların seninle alay eder, öğretmen azarlar" vb. sözlerle okul veya öğretmenle korkutursanız, çocuğun öğretmenden ve okuldan soğumasına sebep olursunuz. Okul, ceza verilen bir yer olarak gösterilmemelidir.
ÖĞRETMEN SAYGISI Öğretmenleri her şeye kızan, sürekli ceza veren, hep yargılayan bir kişi olarak değil; öğrencileri çok seven, onları yarınlara hazırlayan bir kişi veya kişiler olarak gösterin. Böylece çocuklarımız öğretmenlerini sever, onlara derin saygı duyarlar. Çocuğunuzun okuluna, öncelikle sizin güvenmeniz ve okula göndermeye kararlı olmanız, çocuğa sergileyeceğiniz davranışlar açısından önemlidir. Sizin benzer kaygılar hissettiğinizi görmesi, çocuğunuzda da okula karşı korku ve direnç yaratacaktır. Okul korkusu geliştiren çocuklar genellikle başarı kaygısı olan, uslu, uyumlu, aşırı onay bekleyen çocuklardır. Bu kişilik özelliklerine sahip çocuklarda tetiği çeken bir etken hastalığı başlatır (ailede hastalık, ailede sosyoekonomik bir kriz, kardeş doğuşu, göç, bir kayıp, okul veya öğretmen değişikliği, okulda onurunu, bedeninin tehdit eden bir durum gibi).
SOSYAL FAALİYETLER Okul fobisi, çocuğun okuldan, sosyal faaliyetlerden ve öğrenme yaşantısından uzaklaşmasına neden olduğundan, akademik ve sosyal gelişmeyi ciddi bir şekilde etkilemektedir. Okul fobisi, özellikle kronik olduğu taktirde, ergenlik döneminde gençliğin diğer nörotik belirtilerinden daha zorlu bir takım psikolojik sorunların oluşumuna yol açar. Çocuğunuz okul korkusu yaşadığında önce mutlaka okulunuzun rehberlik servisinden yardım isteyin. Bu durumun tedavisinde, çocuğun bireysel tedavisi yanında psikolog ve psikiyatrist ve aile terapisi desteği de gerekebilir. Bu nedenle, okul korkusu olan bir çocuğunuz varsa öncelikle hastanelerin çocuk ruh sağlığı bölümlerinden yardım almanız önerilir. Okula başlamak gibi ciddi bir deneyimin hiç problem yaşanmadan başlaması beklenemez. Her çocuk okula ilk adımını atarken geçici sayılabilecek bir sıkıntı yaşar, bu da doğaldır. Başlangıçta kararlı ve güven verici bir üslupla yaklaşılırsa, bu geçici sıkıntı dönemi kolay atlatılır.
Hazırlayan: Dr. Gökhan Ordu
|