İlk aydan üçüncü ayın sonuna kadar yapılacak testlerin, anne adayı için uyarıcı etkisi olur.
İlk üç aylık dönemde, ultrasonda düzgün gebelik kesesi içinde kalp atım hızı 100/dakikanın üzerinde olan embriyo ile embriyoyu besleyen keseyi görmek mümkündür. Ultrasonda ayrıca rahimde myom, yumurtalıklarda kist türü herhangi bir kitlenin varlığı araştırılır. Serviksin (rahim ağzının) uzunluğu ve şekli de değerlendirilir.
KANSIZLIĞA DİKKAT Bu gebelik haftalarında vajen içinden (transvajinal yolla) yapılan ultrason, karından (transabdominal) yapılana göre daha net bilgi verir ve tercih sebebidir. Transvajinal yolla yapılan ultrasonda, son adet tarihine göre 5 hafta 4 günlükken, transabdominal yolla yapılanda ise 6 haftalıkken bir embriyo ile kalp atımlarını görmek mümkündür. Gebeliğin başında tüm gebelere tam kan sayımı yapılıp, herhangi bir kan eksikliği (anemi) durumunun varlığı araştırılır. Kan eksikliği demir eksikliğine bağlı olabileceği gibi megaloblastik anemi, pernisiyöz anemi, orak hücreli (Sickle cell) anemi, thalesemi durumları, maligniteler ve bazı sistemik rahatsızlıkların bir belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir. Ayrıca açlık kan şekerine bakılarak, karaciğer ve böbrek hastalıklarının gebeliğin hemen başlangıcında tespiti ve takibi yapılmalıdır. Özellikle şeker hastalığı yüksek tansiyon (hipertansiyon) gibi sistemik rahatsızlıkların varlığında bu testlerin önemi çok dana fazla artar.
SMEAR TESTİ ÖNEMLİ Gebelere ilk muayenede tam idrar tahlili ve idrar kültür-antibiyogramı yapılmalıdır. İdrar tahlilleri böbrek fonksiyonlarının indirekt göstergesi olduğu gibi, gizli veya aşikar idrar enfeksiyonları ile ilgili bilgi verir. İlk aylardaki idrar yolu enfeksiyonları gebeliğe bağlı bulantı ve kusmaları arttırır, idrarda yanma ve/veya kasık ağrıları olabilir. Gebelikte salgılanan hormonlar, rahim ağzı kanserine de neden olabilmektedir. Gebelere ilk aylarında smear testi yapılmalıdır.