Düzgün bir beslenme olsa da demir ve kalsiyum alınımının yanı sıra kalsiyum ve folik asit de gebelikte kullanılmalıdır.
Gebelikte belli vitaminlerin ve ek minerallerin kullanımı çok gereklidir. Demir, kalsiyum ve folik asit gebelikte mutlaka alınması gereken vitamin veya minerallerdir. Düzgün bir beslenme olsa da demir ve kalsiyum alınımı gereklidir. Bunların yanında beslenmesi bozuk veya vücut ağırlığı düşük olan gebelerin multivitamin denilen içinde çok sayıda vitamin bulunan tabletlerden kullanması gereklidir.
GEBELİKTE YAPILAN TETKİTLER Gebelikte en önemli iki tetkik bebek 16-18 haftalık iken yapılan Üçlü Tarama Testi ve gebelik 23-28 haftalık iken yapılan kan sayımı, şeker ve hepatit B tetkikleridir. Bunlar dışında annede riskli bir durum veya sağlık problemleri varsa İkili Tarama Testi, tiroid testleri, toksoplazma (kedi mikrobu) ve rubella (kızamıkçık) testleri yapılabilir.
DOGUM NE ZAMAN Bütün dünyada gebeliğin ortalama 40 hafta sürdüğü kabul edilir. Bu süre, annenin gördüğü son adetin ilk gününde başlar. Doğum gününün hesabı için kolay bir yöntem vardır. Bunun için son adet tarihinizin ilk gününe 7, ayına ise 9 eklersiniz. Son adet tarihinizi bilmiyorsanız ultrasonla 4 ile 7 aylık gebelikler sırasında yapılan ölçümler doğum gününü hesaplamak için kullanılabilir. Bu hesaplanan tarihlerin kesin olmadığını bazen 15 gün hata olduğunu bilmeniz gerekir.
KAN GRUBU Gebenin kan grubu Rh negatif, eşinin kan grubu Rh pozitif olması durumunda kan uyuşmazlığı (Rh/rh) durumundan bahsedilir. Anne rahmindeki bebeğin kan uyuşmazlığından etkilenip etkilenmediğini anlamak için ise İndirect Coombs testi yapılmalıdır. İndirect coombs testi negatif olan gebeler, kan uyuşmazlığına bağlı bebekte bir etkilenme durumunun olmadığı anlaşılarak takibe alınırlar. 28. haftada tekrarlanan İndirect coombs testi negatifliğinin devamı durumunda bebeği son aylara kadar kan uyuşmazlığından korumak için Anti D Immunglobulin enjeksiyonu yapılır. Yine, kan uyuşmazlıkları olan gebelerde doğumdan sonra bebeğin kan grubuna bakılır. Kan grubunun Rh pozitif olması durumunda anneye yapılan Anti D Immunglobulin uygulaması tekrarlanır.