Hamileliğin 12'nci haftasına kadar sık sık 'folik asit'le beslenenlerin bebeklerinde omurilik sorunu yüzde 70 azalıyor.
Bir çiftin yaşamında alabileceği en önemli kararlardan biri belki de en önemlisi bebek sahibi olmaya karar vermektir. Bir kadının en verimli dönemi 20'li yaşlarının ilk yıllarıdır. 35 yaşından sonra ise doğurganlık özelliği giderek azalmaya başlar. Hamile kalma şansı, hem kadının, hem erkeğin genel sağlık durumu ve yaşam biçimine bağlıdır. Kadının vücudunu hazırlaması için ise alması gereken bazı önlemler vardır:
Sigarayı bırakın: Çok sigara içmek hamilelik şansını 3'te bire indirir, hamilelikte düşük ve kanama riskini artırır. Alkol de doğurganlığın düşmesine neden olur; bu yüzden, hamile kalmak isteyenler, alkollü içkilerden uzak durmalıdır.
Dengeli beslenin: Genel sağlık için dengeli beslenme büyük önem taşır. Beslenme rejiminde mutlaka bol taze meyve ve sebzeye, esmer ekmeğe, makarna, pirinç, baklagiller, yağsız süt ve süt ürünleri, balık ve beyaz etlere yer verilmelidir. Yağ ve şeker azaltılmalıdır.
Gerilimden kurtulun: Gerilimden kurtulmak doğurganlığını artırır, yaşama zevkini ve cinsel arzuyu geliştirir. Psikolojik baskılar, kadının da erkeğin de cinsel verimliliğini düşürür. Kadınlarda ovülasyonu (yumurtlama) engellerken, erkeklerde sperm üretimini azaltır, iktidarsızlığa yol açar.
Takviye ilaç alımı: Yapılan çalışmalar, hamileliğin 12. haftasına kadar günde 0.4 mg folik asit almanın bebeğin omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini % 70 oranında düşüreceğini gösteriyor. Tablet şeklinde hekim önerisiyle alınacağı gibi, folik asit içeren yeşil, lifli sebzeler ve tahıl ürünleri tüketmek faydalıdır.
Korunmaya son verin: Doğum kontrolü olarak hap kullanılıyor ise, kullanmayı bıraktıktan sonra 1 adet döneminin geçmesini beklemek, doğum tarihi için çok önemlidir.