İlk kez Türkiye'deki bir vergi davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme davayı kabul etti ve vergi davalarına AİHM yolu açıldı.
***
Vergi AİHM'lik oldu
İlk kez Türkiye'deki bir vergi davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti. Mahkeme davaya bakmayı kabul etti ve böylece vergi davalarında da AİHM yolu açılmış oldu....
Türkiye'de ilk kez bir vergi davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitti. Ankara Barosu'na bağlı Avukat Olcay Çınar, Vergi Barışı Kanunu'nun uygulanmasından doğan bir davayı AİHM'e götürdü. Mahkeme davaya bakmayı kabul etti. Böylece vergi davalarında da AİHM yolu açılmış oldu. Çınar'ın verdiği bilgiye göre olay şöyle gelişti:
Olay nasıl gelişti?
"Adana'da denetim elemanları bir şirketi 2002'de incelemeye alır. Bu sırada Vergi Barışı Kanunu çıkar. Kanuna göre, bir mükellef kanunda gösterilen ölçülere göre matrah artırırsa incelemenin 31.03.2003'e dek bitirilmesi gerekmektedir. Bitirilmezse mükellefin artıracağı matrah yeterli olacak ve yeni vergi salınamayacak, ceza kesilemeyecektir. Bu sürede incelemeyi bitiremeyeceğini anlayan denetim elemanları, şirketin sadece satışlarını inceleyip, maliyetlerine bakmadan rapor yazar. Şirket, yapılanın yanlış olduğu gerekçesiyle Maliye'ye başvurur. Zamanın Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu incelemenin yeniden yapılması talimatı verir. Yeni incelemede vergi yarıdan fazla düşer. Şirket bu defa inceleme süresinde bitmediği için salınan vergilerin silinmesini ister. Maliye, incelemeyi istedikleri zaman bitirip, istedikleri zaman yeniden inceleme yapabilecekleri cevabını verir. Şirket bu cevabı dava konusu yapar. Danıştay davayı reddeder. Oysa Danıştay daha önce 31.12.2003'e dek tamamen bitmeyen incelemelere dayanarak salınan vergilerin silinmesine karar vermiştir."