Zararlı alışkanlıklar ve stres nedeniyle dünyada her 7 çiftten biri kısırlık problemiyle karşı karşıya kalıyor.
Gün geçtikçe daha fazla zararlı alışkanlık sahibi olan ve her yeni güne yeni streslerle başlayan insanoğlunda tüm bu değişimlerin doğurganlık üzerindeki olumsuz etkileri göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Dünyada her 7 çiftten birinin kısırlık problemiyle karşı karşıya olduğu düşünülürse, durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor. Örneğin erkek kısırlığı, beslenme alışkanlıkları, sigara, stres gibi çevresel sebeplerle günden güne artarken, tüm bu zararlı alışkanlıkların üreme sistemine zarar verdiği bilinen bir gerçek.
Erken menopoz Sigaradaki nikotin yumurtalıklardaki genetik anormalliğin artmasına sebep oluyor. Hatta bu duruma paralel olarak erken menopoz da görülebiliyor. Sigara içen kadınların gebe kalma oranı, içmeyenlere göre daha düşük. Bunlarla beraber, düşük yapma riski daha yüksek. Alkolse hem erkekler de hem kadınlar da ciddi bir tehdit unsuru olurken, kafein alımı gebelik şansını azaltan faktörler arasındadır. Kafein gebelikte düşük riskini artırırken, bebeklerin doğum ağırlıklarını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle, gebelik planlayan kadınların kafein alımını en az düzeyde tutmaları ve günlük çay, kahve tüketimini azaltmaları gerekir. Şişmanlık ve yağlanma hem yumurtlamayı hem de sperm kalite ve sayısını olumsuz yönde etkiler. Özellikle Türkiye gibi genç nüfusun fazla olduğu ve gittikçe arttığı ülkelerde, bu nüfusun giderek farklı alışkanlıklara yönelmesi, sağlıksız besin türlerini tüketmesi ve yaşam biçimine dikkat etmemesi önemli bir tehdit unsuru oluşturuyor.
Yaşam biçimi Düzensiz beslenme sonucu aşırı kilo kaybının yanı sıra; normalin üzerinde bir kiloda olmak da bebek sahibi olma konusunda hem kadın, hem de erkek için aynı oranda risk unsuru olabilir. Sağlıklı beslenme, genel vücut sağlığını etkilediği gibi üreme sağlığını da etkiler. Bu nedenlerden dolayı, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin her şeyden önce yaşam biçimlerine ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Gebelik planlayan bir kadının meyve, sebze, karbonhidrat ve etin dengede olduğu bir diyet uygulaması, yağlı besinlerin alımını minimumda tutması gerekir. Bunun yanı sıra; günlük kalori alımı normal vücut kilosunu koruyacak şekilde ayarlanmalı. İdeal kiloda olmak, ruhsal ve fiziksel sağlığın yanı sıra; bebek sahibi olabilmek için de çok önemlidir.