Aşırı stres, yorgunluk gibi etkenler idrar yolu enfeksiyonlarını tetikler. Hastalığın tedavi edildikten sonra tekrarlama olasılığı yoktur.
* Neden enfeksiyon olur ? Birçok idrar yolu enfeksiyonu bireysel nedenlerle oluşur ve genellikle kolay tedavi edilir ve tekrar etmez. Vücut direncinin kırılması (üşütme, yorgunluk, aşırı stres) sonucu veya dışardan alınan mikroplar nedeniyle alt idrar yolları enfeksiyonları olur. Ayrıca, kişide anatomik veya genetik bir bozukluk varsa, bunların saptanması, tedavisi ve bu yönde korumanın yapılması gerekir.
* İdrar yolu enfeksiyonu böbreklere zarar verir mi? Eğer alt idrar yolu enfeksiyonu, ilk fırsatta ve doğru olarak tedavi edilirse, genellikle hiçbir sorun oluşturmaz. Ancak, tedavi sonrası enfeksiyonun tekrarlamadığından emin olunmalı ve kültür kontrolü yapılmalıdır. Fark edilmeyen veya uygun tedavisi yapılmayan enfeksiyonlar ise böbrekler hatta vücudun tümü için bazen ciddi tehdit oluşturabilir.
* Enfeksiyondan korunma yolları nedir? - Öncelikle, her zaman için yeterli sıvı alınması gerekir. - İdrarı çok biriktirmemek veya idrar yaparken sakince mesanenin iyice boşalmasını beklemek yararlıdır. - Cinsel ilişki sonrası, idrar yapma veya bazı kadınlarda tek doz antibiyotik kullanılması gerekir. - Menopozdaki kadınların, östrojen kremleri kullanmaları gerekebilir. - Prezervatif, diyafram veya sperm öldürücü jel gibi doğum kontrol yöntemlerinden bazı kadınların kaçınması yaralı olabilir. - Taharetlenirken önden arkaya doğru yıkanmak gerekir.
* Ne zaman daha dikkatli olmalı? İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri, çok hafif de olsa devam ediyorsa, hele özellikle tedaviye rağmen geçmiyorsa muhakkak doktora başvurmalıdır. Eğer iştahsızlık, bulantı, halsizlik veya kanama gibi belirtiler varsa, doktoru acilen aramalıdır.
* Hamilelerde ne yapılmalı? Hamileyken idrar yolu enfeksiyonuna yakalanan anne adayları için güvenle kullanılabilecek ilaçlar vardır. Bu yüzden mutlaka üroloji uzmanına veya kendisini izleyen jinekoloji uzmanına hızla başvurulmalıdır. Zamanında alınan önlemler, bebek ve anne için hiçbir risk oluşmadan hastalığı ortadan kaldırır.
* Sık tekrar eden enfeksiyonlara çare var mıdır? Eğer yılda 3 veya daha fazla enfeksiyon oluyorsa, detaylı incelemeler yapılmalıdır. Belirgin bir problem saptanmıyorsa, uzun süreli ve düşük doz koruyucu antibiyotik tedavisi gerekir.