Tüp bebek tedavisi için hasta yaşı önemlidir. Yaş ilerledikçe tedaviden olumlu sonuç almak zorlaşır....
Türkiye'de, tüp bebek tedavisine ihtiyaç duyan en az 150 bin çift bulunuyor. Bunların da en az 70 binini, sigortalı hastaların oluşturduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de tüp bebek yapma oranı, Avrupa ülkeleriyle kıyaslanmayacak kadar düşük düzeyde. Bunun en büyük nedeni, eğitimsizlik. İkinci nedeni de tüp bebek tedavisinin giderlerinin fazla olması.
4 BİN YTL... Tüp bebek yöntemiyle hamile kalmak isteyenler, yaklaşık 4 bin YTL harcamak zorunda. Yapılan yasal düzenleme ile devlet bu giderlerin bir kısmını karşılamaya başladı. Sağlık Bakanlığı, devletin tüp bebek uygulamasını ödeme kapsamına almasının ardından uygulamada yaşanan bazı sıkıntıları çözmek için bir genelge yayımladı. Bu genelgeye göre tüp bebek giderlerinin ödenmesi, kadın hastanın 40 yaşına kadar en fazla üç uygulamayla sınırlı. 40 yaşını aşan hastalar için tüp bebek tedavisi görmesinin gerekli olduğu resmi sağlık kurulu raporuyla belgelendirilse dahi, bu tedaviye ait giderler devlet bütçesinden karşılanmayacak.
ÖNCELİKLE AŞILAMA Sağlık kurulu raporuyla belirlenmiş açıklanamayan kısırlık vakalarında en az 3 "intrauterin inseminasyon (aşılama)" uygulaması yapılmadan tüp bebek tedavisine başlanmayacak. Genelgeye göre, tüp bebek uygulaması öncesinde yumurtlamayı sağlamak amacıyla yapılan tedavide bir uygulama başına en fazla toplam 1.500 ünitegonadotropin kullanılabilecek. Tüp bebek tedavisinde devlet bütçesinden karşılanacak ilacın maksimum dozu 9.000 üniteyi aşamayacak. Yardımcı üreme tekniklerinde gebelik oranları, hasta yaşı, kısırlık süresi kısırlık nedeni, yumurta sayısı gibi pek çok değişkene bağlıdır. Bunlardan en önemlisi kadının yaşıdır. İlerleyen yaşla birlikte gebelik oranlarında da düşme görülür. Yaşı 30'un altında olan hastalarda yüzde 60 gebe kalma şansı varken, yaşın 40 ve üzerinde olduğu durumlarda yüzde 15'ler düzeyine indiği gözlenmiştir. İleri yaş sadece gebelik oranlarını etkilemez. Bu hasta gurubunda gebelik elde edilse bile, bu gebeliğin bir düşük ile sonuçlanma olasılığı genç yaştaki hasta gurubuna göre daha yüksek olur.