İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda daha çok görülüyor. İlaç kullanımıyla tedavi ediliyor.
* Sistit oldum ama 5 aylık hamileyim, ilaç almam zararlı mı? Hayır, güvenle ilaç kullanabilirsiniz. Size ve bebeğinize zarar vermeyecek antibiyotikler vardır. Burada önemli olan, mutlaka idrar kültürü yapılmalı ve doktorunuza danışmalısınız. Sistit dediğimiz hastalık alt idrar yollarında mikrop üremesidir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Kısa zamanda, uygun ilaçlarla tedavi edilmezse, mikroplar böbreklere kadar ulaşabilir ve daha ağır bir tablo meydana çıkar. Hastanın ateşi yükselir hatta hastaneye yatmak zorunda kalabilir. Özellikle gebelerde, yaşlılarda ve çocuklarda daha tehlikeli olabilir. Tabii her sistite benzer yakınmada idrarda mikrop çıkmayabilir. O zaman da antibiyotik tedavisi yerine başka ilaçlar kullanılması gerekir. Bu yüzden zaman geçirmeden idrar kültürü yaptırmanız ve antibiyogram sonucuna göre uygun ilacı kullanmanız iyi olur. Eğer şikayetler çok fazlaysa, 2-3 gün tahlil sonucunu beklemeden önce üroloji uzmanı size tedaviye başlayacaktır.
* Menim ile birlikte kan geldi. Bu bir kanser belirtisi midir? Meni boşalması sırasında görülen kan, büyük ihtimalle önemli bir durum değildir. Genellikle zorlanma sonucu olur ve zaman içinde kendiliğinden düzelir. Bazen birkaç boşalmada daha devam eder. Sık tekrarlamazsa, altından korkulacak bir şey çıkması pek beklenmez.
İLTİHAP OLABİLİR Ancak sürecin uzadığı zamanlarda, üroloji uzmanına danışmakta yarar vardır. Bazen bir iltihap, nadiren kanser böyle bir durum oluşturur. Gerekli inceleme sonucu, olayın nedeni aydınlatılır. Meni kültürü veya kanda PSA testi gerekebilir. Ultrason veya daha ileri tetkikler yapılabilir. Elde edilen bilgilere göre uygun yol izlenir.