'Diş gelişimi genetik midir?' "Diş gelişimi ve sağlığı genetik midir?" Rumuz / Anne Özellikle çenelerin yapısında genetik özellik görülmektedir. Dişlerin yapısında da genetiğin etkisi olmasına rağmen çevresel faktörlerin oldukça fazla etkisi vardır. Beslenme, dişlerin gelişimi sırasında bebeğin ve annenin geçirdiği hastalıklar, enfeksiyonlar, alınan ilaçlar, dişlerin gelişimini çok ciddi bir şekilde etkilemektedir. Genetik özellikten dolayı olabilen bir problem varsa da ağız bakımına çok özen gösterilmeli ve yaşanabilecek problemlerin önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Fırçalama alışkanlığı erken yaşlarda çocuğa kazandırılmalı, daimi dişler çıktıktan sonra koruyucu diş hekimliğine ağırlık verilmeli, fissür örtücü uygulamaları ve flor tatbikiyle dişler çürüğe karşı korunmalıdır. Pedodonti Uzmanı Dr. Dt. Burcu Gülmez
'Alerjik hastalıklara önlem alınabilir mi?' "Alerjik hastalıklarının önlemi daha önceden alınabilir mi?" Rumuz / Gaye Alerji genetik yapımızla belirlenen bir durumdur yani kalıtsaldır. Bireyin duyarlı olduğu etkenlerin (antijenalerjen) ortamdan uzaklaştırılması ile alerjik belirtiler önlenebilir. Saman nezlesi (polen alerjisi) örneğini ele alırsak; kalıtsal olarak polen alerjisi olan bir kişide polen dönemlerinde alınan bazı önlemlerle muhtemel belirtiler yani hastalık tablosunun ortaya çıkışı önlenebilir. Alerjik durumu belirleyen genetik yapıyı değiştirmek günümüzde henüz mümkün olmamaktadır. Genel Dahiliye Uzmanı Dr. Hasan Küçükyılmaz
'Tekrar taş oluşması söz konusu mu?' "3 ay önce taş düşürdüm. Fakat penisimin soluna vuran ağrılar devam ediyor. Tekrar taş oluşmuş olabilir mi? Ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkürler." Rumuz / R. 3 aylık bir dönemde tekrar taş oluşma ihtimali yoktur. Mevcut bir taşınız daha olabilir. Bunun için araştırma yapılmalı ve tedavi yoluna gidilmelidir. Üroloji Uzmanı Dr. Tansu Güdelci
Hipertansiyonda beslenme... "Hipertansiyonda beslenme tarzı nasıldır?" Rumuz / Ali Tuz kısıtlanması, yüksek tansiyon tedavisinde belirgin fayda vermektedir. Tuzsuz yemenin yanı sıra özellikle meyve-sebze ağırlıklı ve düşük yağlı, düşük kalorili beslenilmelidir. Yağ, margarin, tereyağı, yağlı ve kırmızı et, kaymak, yağlı süt, yağlı peynir, dondurma, kek, börek, çörek gibi yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Et olarak tavuk ve hindi eti (derisi ve kanat hariç) sağlıklı olduğu için önerilir. Az yağlı süt, az yağlı-tuzsuz peynir ve az yağlı yoğurt tercih edilmelidir. Ekmek olarak beyaz ekmek yerine tuzsuz ve tahıllı ekmekler önerilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt