Erkeklerde görülen kısırlık da üremeyi etkiler. Bu kısırlık çeşidi ise çoğu zaman genetik etkiler taşıyabilme durumundadır.
* Polikistik Over Sendromu (PKOS) nedir? Polikistik over sendromu ya da kısaca PKOS tüm kadınların yüzde 6'sını etkileyen bir yumurtlama bozukluğudur. Hastalığı etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bu hastalığın kalıtsal özellikleri olduğu düşünülmektedir. Bu hastalığın en önemli belirtileri, düzensiz adet kanamaları ya da adet kanamalarının olmaması, vücutta aşırı kıllanma, erkek hormonlarının yüksek olması nedeniyle akne (sivilce) gelişmesi, aşırı şişmanlık (yüzde 40-50), diyabet (şeker hastalığı) gelişmesine yol açabilecek kadar yüksek insülin seviyeleri ve ultrasonografide yumurtalıkların çok büyük boyutlara ulaşmış olmasının görüntülenmesidir. PKOS'lu kadınlar genellikle infertilite kliniklerine danışmak amacıyla giderler. Doğurganlığı sağlamak amacıyla yapılan tedaviler öncelikle adetlerin düzene sokulmasını hedefler. Bu amaçla çeşitli ilaçlar kullanılır ve kilo verilmesi şiddetle önerilir. Çoğu vakalarda sikluslar düzelerek yumurtlama başlar ve bu tedaviler ile düzene girer.
* Fallop tüpleri neden hasar görür? Bunun en önemli nedeni geçirilmiş olan karın içerisi enfeksiyonlarıdır. Tüpler genellikle cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklar (örneğin klamidya enfeksiyonu veya gonore-belsoğukluğu), karın içi enfeksiyonları önemli harabiyet nedenidir. Diğer nedenler arasında karın içerisine yapılan geçirilmiş cerrahi operasyonlar (jinekolojik ameliyatlar, sezaryen), Crohn hastalığı gibi dahili hastalıklar sayılabilir. Bu sorunlardan etkilenen hastalar genellikle kısırlık ve/veya dış gebelik riski ile karşılaşırlar.
* Kistik fibroz ve erkek kısırlığı nasıl olur? Kistik fibrozis denilen ve erkek üreme sistemini etkileyebilen bir doğumsal hastalık kısırlığa neden olabilir. Vaz deferens denilen testisleri epididim ve boşalma kanalları ile birleştiren kanal doğumsal olarak yoktur. Bu nedenle spermler penise geçemez. Bu vakalarda testiküler sperm aspirasyonu yöntemiyle doktorlar, tüp bebek için sperm elde edebilirler. Bu hastalık, genetik bir bozukluktur. Hastalığın ortaya çıkabilmesi için anne ve babanın bu geni taşıması gerekir. Anne ve baba bu geni kısmen taşıyorsa çocuklarında bu hastalığın ortaya çıkması ihtimali yüzde 50'dir.