'Yumurtalıklar neden iflas eder?' "Merhaba sayın doktor. Yumurtalıklar neden iflas eder?" Rumuz / G. Kadınların yaklaşık yüzde 1-4'ünde yumurtalıklar erken yaşlarda iflas edebilir. Hasta adetten kesilebilir, ateş basmaları ve gece terlemeleri olabilir. Genellikle bir sebep bulunamaz. Hastaların az bir kısmında bulunabilen sebepler ise genetik bozukluklar, enzim eksiklikleri, kemoterapi, ışın tedavisi, yumurtalıklara uygulanan cerrahi girişimler, virüs enfeksiyonları, dengesiz hormon salınışları, bağışıklık sistemine ait bozukluklar, tiroit bezi hastalıkları ve şeker hastalığıdır.
'Sağlıklı kilo nasıl belirlenir?' "Merhaba. İdeal kilo nedir? Nasıl belirlenir?" Rumuz / B. Kişinin yaş, boy ve cinsiyetine göre kilo düzeyi değişkendir. 18 yaş kilosu 30'lu yaşlarda bizim için ideal değildir. Yaşla kilo biraz artar. İleride osteoporoz (kemik erimesi ) sorunu ile karşılaşmamak için bu gereklidir. İdeal olan kişinin koruyabildiği sağlıklı olduğu kilodur. Toplumsal dayatmalar sonucu kilo vermeye kendini mecbur hisseden kişiler uyguladıkları diyetlerle sağlıklarından olmaktadır. Bunların sonucunda mide problemleri, saçlarda aşırıya varan dökülmeler, ciltte kuruma ve ağız kenarlarında yaralar, gençlerde gelişim bozuklukları, kalp hastalıkları, genç kızlarda adet düzensizlikleri hatta tamamen adetten kesilme, kaslarda erime gibi problemler ortaya çıkmaktadır.
'Stres kansere yol açar mı?' "Stresin kanser üzerinde bir etkisi var mı?" Rumuz / S. Bağışıklık sistemi, stresle ilgili hormonlar olan adrenalin ve kortizon ile sıkı bir ilişki içindedir. Bu nedenle stres ve kanser arasında bir ilişki olduğu düşünülebilir. Ama stres her zaman olumsuz algılanmamalıdır. Olumlu stres de vardır. Olumlu stres, içimizdeki olumlu enerjiyi harekete geçirir ve bu yolla da hastalıklarla daha rahat savaşabiliriz. Ama şunu unutmayın ki; çocuklarınızla fazla ilgilenmeniz ve stresli bir çalışma yaşamı sizin kanser rizikonuzu artırmaz.
'Havuzdan hastalık bulaşır mı?' "Havuz ve denizlerden hastalık bulaşıyor mu?" Rumuz / A. Evet, havuz-deniz kirliliğine bağlı hastalıklar görülüyor. Çocuklarda en sık cilt enfeksiyonlarına rastlıyoruz. Ayrıca Hepatit A da sık görülüyor. Kirli sulardan bulaşan, bu suların çocuğun ağzına kaçmasıyla ortaya çıkan bir sarılık türü bu. Hepatit A aşısını çocuklar mutlaka yaptırmalı. Ailelere havuz yerine denizi öneriyoruz. Deniz ve havuzdan sonra duş almak hastalıkların bulaşmaması için önem taşıyor.