'Hangi yiyecekler ishal yapar?' "Merhaba sayın doktor. İshal yapan mikroplar daha çok hangi yiyeceklerde bulunur? Cevabınız için teşekkürler..." Rumuz: M. İnsan sağlığını tehdit eden bakteri toksinleri en çok tavuk eti, yumurta, krema, mayonez, midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur. Elde hazırlandığı için hijyen konusunda özel önem gerektiren ızgara köfteler; havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuk, pastörize edilmemiş sütten yapıldığında Malta hummasına neden olabilecek peynir, vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durmalıyız. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalardır. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt
'Hepatit C tehlikeli bir hastalık mıdır?' "Merhaba doktor, C virüsü ile oluşan bulaşıcı sarılık tehlikeli değil midir?" Rumuz / Ali C virüsü ile oluşan hepatitlerin büyük çoğunluğu kronikleşerek siroza ve karaciğer kanserine gidiş göstermekle beraber, toplumumuzdaki yaygınlığı çok düşüktür. Bu nedenle C virüsü hepatiti bireysel açıdan tehlikeli bir hastalık olmakla beraber toplumsal açıdan fazla tehlike yaratmamaktadır. C virüsü hepatiti özellikle hemodiyaliz hastaları ve sık sık kan nakli yapılan hastalar için ciddi bir tehlike oluşturabilir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Dilek Leyla MAMÇU
'İsiliklerin belirtileri nelerdir?' "Çocuklarda meydana gelen isiliklerin belirtisi nedir?" Rumuz / S. Sıcağın etkisiyle aşırı terlemeye bağlı olarak isilikler ve alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Cilt kıpkırmızı oluyor ve nokta şeklinde döküntüler meydana geliyor. Çocuğa her gün banyo yaptırarak ve çok ince giydirerek önlem alabilirsiniz. İsilikler ilaç bile sürmeden kendiliğinden geçebiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Bal
'Prostat kanserinde beslenmenin önemi "Prostat kanserinde beslenmenin önemi var mıdır?" Rumuz / H. Yeşil çay, vitamin E, vitamin A ve selenyum kanser önleyici özelliklere sahiptir. Yağlı ve kırmızı etten zengin diyet ise kanserojen özellikler içermektedir. Bu konuda en popüler antioksidan madde ise pişmiş domateste bulunan likopendir. Domatesteki likopen, soyadaki izoflovan, brokoli ve balıkta bulunan selenyumun kanserden korunmadaki etkisini araştıran başarılı bir çalışma, likopenin kanserli dokuları yüzde 50 küçültebileceğini ortaya koymuştur. Üroloji Uzmanı Dr. Tansu Güdelci