'İdrar kaçırma' normal bir durum olsa da psikolojik yönden çözüm bulunması da gerekiyor. Sorun tedaviyle giderilebilir....
Az da olsa, idrar kaçırma normal bir durum değildir. Sosyal nedenlerden dolayı ve hastanın kendisine güveni ve iç huzuru açısından tedavi edilmesi gereklidir. İdrar kaçırmanın bazı nedenleri geçici veya kolay iyileşebilen durumlardır. Bunlar idrar yolu iltihabı, vajinal enfeksiyon veya tahriş, bazı ilaçlar, kabızlık ve hareketsiz kalmadır. Ama bazen de ileri tetkik ve tedavi gerekir. Basit tedaviler ve önlemler ameliyat harici yöntemlerdir ama bazen ameliyatla beraberce de yararlanılır. Bunlar daha çok kadınların işine yarar çünkü erkeklerde idrar kaçırma genellikle prostat hastalıklarına bağlıdır ve bunun tedavisini direkt olarak yapmak gerekir.
* Sıvı düzenlemesi: Hastanın günlük sıvı alımını azaltmak (bazen de çoğaltmak) üzerine kurulur. İdrar kaçıran hastalarda, kahve, çay, kola, asitli meyve suları gibi tahriş edici sıvılar kısıtlanır. En iyi ilaç olan suyun arttırılması istenir. Günlük 8 bardak su içilmesinde yarar vardır.
* Mesane egzersizi: Bir günlük tutarak, hastadan ne zaman ve ne kadar idrar kaçırdığı kaydedilmesi istenir. Aynı zamanda alınan sıvı miktarı ve ne sıklıkla idrara gidildiği belirlenir. Az idrara gidenlere daha sık gitmesi öğütlenir. Tersine sık gidenlere ise yavaş yavaş bu süreyi uzatması söylenir.
* Pelvik taban (perine) kasları egzersizi: Kegel adlı doktorun bulduğu egzersizlerdir. İdrar tutucu adale ve pelvik taban kaslarının kuvvetlendirilmesine yarar. Hasta kendi yapamıyorsa, bir terapistin yardımı istenir.
* İlaç tedavisi: Mesane çıkımını kuvvetlendiren bir takım ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca mesane adalesinin gevşemesini de sağlarlar. Mesanenin gevşemesini sağlayan daha kuvvetli ilaçlar da vardır ama bunların yan etkileri fazladır. Başta ağız kuruluğu olmak üzere, kabızlık, idrar tutukluğu ve bulanık görmeye neden olabilir.