Alt idrar yolu enfeksiyonunun teşhisi ve müdahalesi, dış idrar yolu (ve prostat) enfeksiyonlarından daha kolaydır....
* Sistit: Genellikle kadınlarda rastlanan ve daha çok mesaneyi tutan idrar yolu enfeksiyonu sistit diye adlandırılır. Kanama yanında sık idrara gitme, idrarda yanma, karın alt bölgesinde ağrı gibi bulgular eşlik eder.
* Mesane kanseri: İdrarda kanama nedenlerinin en önemlisidir. Sinsi bir hastalıktır. Aslında mesane kanseri erken belirti veren bir hastalıktır. Belirgin olarak ortaya çıkmasından aylar/ yıllar önce ağrısız ve az miktarda bir kanama yapar. İdrardaki her kanama önemli değildir ve hastanın telaş etmemesi gerekir ama mutlaka üroloji uzmanının fikri alınmalıdır.
* İyi huylu prostat büyümesi: Örneğin prostat büyümesinde kanama bazen daha fazla ve sık olabilir. Ama bu genellikle hayati önem taşımaz. Hastalık ilerledikçe kanama artarsa, kan kaybı riski olabilir. Ayrıca kanamanın oluşturduğu pıhtılar idrar yolunu veya hastanın sondasını tıkayabilir.
* Mesane taşı: Özellikle prostat büyümesi nedeniyle problem olan mesane taşları, hem kanamaya hem de sistite benzer şikayetlere neden olurlar. Tek başına mesane taşınının veya tek başına iyi huylu prostat büyümesinin tedavisi yetmez.
* İnterstisyel sistit: Pek sık görülmese de hastanın günlük hayatını çok aksatan ve huzurunu kaçıran bir hastalıktır. Genelde kadınlarda rastlanır. Kanama yanında idrar şikayeti de çoktur. Tanısı için idrar yolundan mesaneye girilerek parça almak gerekir. Bu biyopsinin patoloji sonucuna göre de tedaviye başlanır.
* Üretrit: Çok daha sıklıkla erkeklerde görülür. Dış idrar yolunun iltihabıdır. Genellikle cinsel ilişki sonucu alınan bir mikrobun neden olduğu enfeksiyon sonrasında olur.
* Kondilom: Penis ve civarındaki siğillerin idrar yolu içine girmeleri sonucu idrarda kanama oluşur. HPV virüsünün oluşturduğu bu hastalık özellikle hızlı çoğalıyorsa veya nüks ediyorsa, idrar yoluna girme ihtimali yüzde 15'e kadar çıkar.
* Prostatit: Çok nadir görülebilir. Prostat bölgesindeki reaksiyonlar sonucu idrar yolundaki tahriş nedeniyle idrarda kan görülebilir. Prostatit daha çok menide kanama yapar (hemospermi). Zorlanma veya iltihaba bağlıdır.
* Yaralanma: Herhangi bir travma idrar yolunda kanama oluşturur. Dışarıdan gelen darbeler veya idrar yolunun içerden zedelenmesi gibi nedenler vardır. En sık görülenler hastanın idrar sondası taşıması ve üst idrar borusuna kateter konulmuş olmasıdır.
* Adet kanaması: Kadınlarda özellikle adet dönemlerinin başlangıcındaki veya bitimindeki hafif kanama dönemlerinde, idrarda yanma gibi başka bir şikayet de varsa yanıltıcı olabilir.