Tüp bebek tedavisinde kanser riski yoktur. Kansere yakalanma; çocuk sahibi olamamaya bağlı faktörlerle ilişkilidir....
Tüp bebek uygulamasının risklerini anlatmaya devam edelim.
2-Yumurtalık Kanseri: Yumurtalık kanserinin oluşum mekanizması göz önünde bulundurulduğunda teorik olarak kullanılan ilaçların kanser riskini artırabileceği düşünülebilir. Ancak birçok çalışmada böyle bir risk artışı olmadığı görülmüştür. Bu hastalarda kanser riskindeki artışın kullanılan ilaçlara değil, çocuk olmamasına neden olan faktörlere ve çocuk doğurmamaya bağlı olduğu düşünülmektedir.
3-Meme Kanseri: Yine tedavi sırasında artan hormon düzeylerinin meme kanseri riskini artırabileceği düşünülmüş, ancak böyle bir ilişki ortaya konamamıştır.
ENFEKSİYON RİSKİ 4-Yumurta Toplanması İşlemine Bağlı Riskler: Tüp bebek uygulaması aşamalarından birisi olan yumurta toplama sırasında bir iğne ile genellikle vajinal, nadiren laparoskopik olarak yumurtalıkların içerisine girilerek yumurtalıklar toplanmaktadır. Bu yapılan işlem sırasında kanama % 0.03-0.3 oranında enfeksiyon görülebilir. Mikroenjeksiyon işlemi sırasında yumurtalığın içerisine yabancı bir madde geçişi olabilir ve oluşabilecek embriyonun genetik yapısını bozabilir.
B- Çocuk Olmamasına Neden Olan Faktörlere Bağlı Riskler Çocuk sahibi olamama nedenlerinin % 40-50'sini erkeğe bağlı faktörlerdir. Sperm sayı, hareket ve şeklinde bozukluk olan hastalarda bu bozukluğun şiddetine bağlı olarak artan oranlarda kromozom bozuklukları veya kromozomal olmayan bazı bozukluklar daha sık görülmekte ve bunlarında potansiyel olarak bebeğe geçebileceği düşünülmektedir. Çalışmalarda soruların bebeğe geçebileceği ve doğacak erkek çocuklarında da kısırlık olabileceği düşünülebilir.