Makine Mühendisleri Odası kentlerin patlamaya hazır bir bomba haline getirildiğini iddia etti.
TMMOB Makine Mühendisleri Odası 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde hazırladığı raporla depreme çeşitli boyutlarla dikkat çekti. Rapora göre, Türkiye topraklarının yüzde 93'ü, nüfusun yüzde 98'i, sanayi kuruluşlarının ise yüzde 98'i deprem bölgeleri içinde yer alırken, barajların yüzde 95'i de tehlikeli hat üzerinde bulunuyor.
YAŞAM GÜVENLİĞİ YOK Türkiye'de bulunan 1001 adet enerji santralinin 419'u da birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Bu nedenle Ulusal Deprem Stratejisi ve Türkiye Deprem Master Planının hazırlanması gerektiği kaydediliyor. NATO boru hatları, doğalgaz ve LPG boru hatlarının deprem riski bulunan yerlerde olduğu ve fay hatları üzerinde bulunduğuna dikkat çekildi. Bunun da olası bir depremde kentleri patlamaya hazır birer bomba haline getirerek yaşam güvenliğini ortadan kaldırmakta olduğu vurgulandı.
500 YANGIN VE PATLAMA Yalnızca bir İstanbul depreminde elektrik, likitgaz, doğalgaz gibi ısınma ve pişirme araçlarından kaynaklanacak 500'den çok yangın ve patlamanın olacağının öngörüldüğü belirtildi. Raporda, Marmara Depremi'nin toplam ekonomik maliyetinin 17 milyar dolar olduğu belirtiliyor.