Kanamalı idrar mutlaka önemsenmeli ve araştırılmalıdır. Sonuca göre ölem alınıp uygun yöntem ile tedavi olmalı.
İdrarda saptanan kanamanın pek çok nedeni vardır. Ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği gibi önemsiz bir nedenden de olabilir. Bu nedenle mutlaka araştırılıp, ya hastalık bulunmalı ya da sorun olmadığını görüp rahat etmelidir.
İdrarda kan bazen gözle görülecek kadar fazladır. Bazen de sadece idrar tahlilinde kan hücrelerine rastlanır ve tesadüfen saptanan "mikroskopik" kanama, genellikle normal bir kontrol sırasında meydana çıkar.
KANAMA NEDENLERİ Kadında veya erkekte, idrar sisteminin herhangi bir bölgesinden gelebilir. Yani böbrekler, böbrek boruları (üreter), mesane ve dış idrar yolundan kanama olabilir. Ayrıca erkeklerde prostat hastalıkları nedeniyle de olabilir. İdrarda bir şekilde kan görülmesi, toplumun % 5'inde rastlanır. İdrarda kanamanın en sık nedenleri nelerdir? Kanama genellikle, belirgin bir hastalığı göstermez. Hele kanama olan hastaların % 15'inde hiçbir sorun bulunamaz. Ama bazen de mutlaka tıbbi müdahale gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Bunların en önemlisi kanserdir. Bazen de böbrek taşları ile idrar yolu enfeksiyonları kanamaya neden olur. Prostatit ve ağır egzersiz de idrarda kanamaya neden olur.
TESTLER HANGİLERİ? Kanama olan hastada hangi testler yapılır? Kanama saptanan hastada, mutlaka idrar sistemenin incelenmesi gerekir. İlk aşamada, hastanın muayenesi yapılır ve "tam idrar tetkiki" istenir. Bir böbrek hastalığı varsa, burada meydana çıkabilir. Mikroskopla kan hücrelerini şekilleri incelenir ve idrar yolunun hangi bölgesinde problem olduğu bulunabilir. Daha sonra idrar kültürü yapılır ve mikrop üremesi olduğu varsa, idrar yolu enfeksiyonu olduğu anlaşılır.Uygun bir antibiyotik tedavisi yapılması gerekir. İdrarda sitolojik inceleme yapılarak, kanser hücresi veya anormal hücreler aranır. Kan testi ile böbrek fonksiyonları kontrol edilir.