Ameliyat sonrasında idrar kaçırma, iktidarsızlıktan sonra gelir. Mesane yıllar sonra vücuda uyum sağlamaya çalışır ve cevap verir....
Prostat ameliyatları sonrasındaki problemler, hastanın vücut sağlığına genellikle direkt bir zarar vermez. Görülen problemler arasında, hastanın sosyal hayatı için iktidarsızlıktan da daha önemli olanı idrar kaçırmadır. Ama kalıcı idrar kaçırma çok nadir olduğu için hastaların bu konudaki sorunu pek büyük değildir. İlk başlarda daha sık olabilen idrar kaçırma, giderek azalır ve hastada önemli bir problem oluşturmaz. Ameliyat sonrası görülen idrar kaçırmanın iki nedeni vardır. Birincisi, idrar tutucu kasın (sfinkter) zedelenmesidir. İkincisi ise mesanenin ameliyata verdiği cevaptır. Uzun süredir önündeki engele idrar yapmaya çalışan mesane, yıllar içinde yavaş yavaş oluşan tıkanmaya karşı bir cevap ve uyum göstermiştir. Uzun bir süreçte gelişen bu durumun ameliyatla çok kısa süre içinde hızla değişmesi sonucu, alt idrar sisteminin yeni duruma uyum göstermesi kolay olmaz. Bu yeni dönemde oluşan dinamik değişiklikler nedeniyle mesanede ani ve güçlü kasılmalar sonucu idrar hızla atılır.
UYUM SORUNU Durdurmak için sfinkterin kasılmasına zaman kalmaz veya gücü yetmez. İdrar kaçırma daha sık olarak mesanenin uyum sorunuyla ilgili olduğunda, idrar torbasının ameliyat sonrası oluşan yeni duruma uygun davranması da, zaman içinde oluştuğundan dolayı, sonuçta hastada bir sorun kalmaz.
İDRARA ÇÖZÜM Ancak idrar tutucu kasın zedelendiği nadir durumlarda, devamlı idrar kaçırma yaşanabilir. Ama bunun çözümü vardır. Basit bir operasyonla küçük binlerce baloncuk yapıdan oluşan özel bir madde kullanılmaktadır. Bazen de idrar yolunun etrafına konulan ve büyüklüğü ayarlanabilen balonlar ile tedavi sağlanır. Balonlara sıvı vererek veya boşaltarak, idarını kaçmaması ve rahat akması sağlanır.