Kısırlık tedavisi sırasında doktor tavsiyelerine mutlaka uygulmalıdır. Uygulamaya gebelik gerçekleşinceye kadar, 2-3 ay aralıklarla devam edilebilir....
Embriyolar rahime yerleştirildikten sonra bir saatlik dinlenme yeterlidir. Daha uzun süre istirahatin gebelik şansını artırıcı etkisi olmadığı saptanmıştır. İlk 24 saat oda istirahati önerilir. Daha sonra ise normal yaşama geri dönülebilir. Gebelik test sonucunu öğreninceye kadar, cinsel ilişkide bulunulmaması gerekmektedir. Önerilenler dışında ilaç kullanmadan önce hekime başvulmalı, radyasyon açısından riskli yerlerde bulunulmamalıdır. Ayrıca tedavinin başlangıcından itibaren kesinlikle sigara içilmemelidir. Tedavi gebelik ile sonuçlanmaz ise, yeni bir tedaviye başlamak için en az 2-3 ay beklenmelidir. Tedavi gebelik oluşuncaya kadar (yaklaşık 6-7 uygulama) sürebilir.
DÜZENLİ TAKİP ÖNEMLİ Yumurtaların normal gelişimi ve olgunlaşmasının izlenmesi ve iyi bir yanıtla sonlanması, tedavi başarısı açısından çok önemlidir. Takip sırasında yeterli yumurta toplanamayacağı kararına varılırsa, tedavi durdurulup, yumurta toplama işlemi iptal edilebilir. Özellikle kısa tedavi protokolü kullanan kadınlarda, yumurta toplama işlemi öncesi LH hormon düzeyi yükselmesi saptanırsa, tedavi kesilebilir. Çünkü LH seviyesindeki değişim, yumurtalamanın kendiliğinden başladığının bir göstergesidir.
ŞİŞKİNLİĞE NEDEN OLABİLİR Mikroenjeksiyon yöntemi, daha çok erkek infertilitesinde tercih edilebilecek bir tedavi yöntemidir. Sayı, yapı ve hareket açısından normal bir döllenmeyi sağlayamayacak özellikte spermleri olan erkeklerden alınan iyi özellikteki tek bir sperm, laboratuvar şartlarında, yumurtanın zarı içine verilir. Bu şekilde yumurtanın döllenmesi sağlanır. Oluşan embriyo taslağı rahim duvarı içine yapıştırılır. Ayrıca uyarılan yumurtalar karın içinde sıvı toplanmasına, ağrıya ve şişkinliğe neden olur.