Prostat ameliyatından sonra, hastada böbrek yetmezliği ve kanama gibi sorunlar görülebilir Ancak bu şikayetler kısa sürede yok olur....
İyi huylu prostat büyümesinin ameliyat ile tedavi edilmesi sonrasında genellikle nadir olan bazı sorunlar görülebilir.
* Sondanın rahatsızlığı : Ameliyatlardan sonra prostat içindeki idrar yolunun iyileşmesi için, ameliyat çeşidine göre değişen sürelerde, bir dönem sonda kullanılır. Özellikle mesanesi henüz pek bozulmamış hastalarda görülen vücudun sondaya karşı verdiği normal bir cevaptır.
PANİKLEMEYİN * Enfeksiyon : Ameliyathane ortamındaki temizliğe ve sonrasında hijyene dikkat edildiği sürece pek görülmez. Nadiren hasta vücudu kaynaklı mikrop üremeleri de görülür. Antibiyotik tedavisi ile geçer.
* Sepsis ( Kana mikrop karışması ) : İdrar yolunda bulunan veya prostat içinde küçük abse odakları şeklinde gizlenmiş olan mikropların ameliyat sırasında kana karışmasıdır. Bazen ciddi sorunlar oluşturabilir ama zamanında önlem alındığı takdirde hastaya zarar vermeden tedavi şansı yüksektir.
* Akut böbrek yetmezliği : Böbreklerin çalışmasının aniden bozulmasıdır. Ameliyatın, anestezinin veya bazı ilaçların etkisiyle olabilir. Durumu erken saptayıp nedenini de bulunca, tedavisi genelde bir sorun olmaz ama tersi durumda ciddi problemler çıkabilir.
* Ani idrar bastırması hissi : Sonda çekildikten sonraki ilk dönemlerde daha belirgindir. Hastalığın iyileşme devresinde kendiliğinden geçer.
* İdrarda yanma : Birkaç hafta içinde kendiliğinden azalarak geçer. Ameliyatın doğal sonucudur. Fazla derecede olursa, bazı ilaçlar hastayı rahatlatabilir. Özellikle telaşlı hastalar bunun geçici olduğunu düşünürse rahat eder.
* Kanama : Daha çok idrarın başında veya sonunda kan damlaması şeklinde görülür. Büyük oranda tıbbi bir sıkıntı yaratmaz.
Önemli not : Bu anlatılan sorunlar, özellikle bunların hayati tehlike arz edecek olanları, çok ender görülür. Bu yüzden kişi bunları gözünde büyütmemeli ve gerekli tedaviyi olmaktan kaçınmamalıdır. Ameliyat gerektiği durumda bile, tedaviyi aksatmak hastada bunlardan daha büyük zarara yol açar. Bir şekilde ameliyatsız tedavi şansı bulamayan hastalar, doktorunun önerdiği tedavinin kendi yararına olduğunu akılda tutmalıdır.