Doya doya dondurma yiyin ama
Küçük-büyük herkesin çok sevdiği dondurma boğaz ağrısına yol açmaz ama boğaz iltihaplıysa yenilmesi sakıncalı.
'Hasta edecek' korkusuyla dondurmadan uzak durmanıza gerek yok. Sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış dondurmanın, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengin olduğunu söyleyen Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Yeşim Çelik, bu harika tatla ilgili şu açıklamayı yaptı:
'ANİDEN YUTMAYIN' "Dondurma, aç karnına tüketildiğinde iştah kapanmasına neden olabileceği için, tokken tüketilmelidir. Midede kramp oluşturmaması için de olabildiğince yavaş yenmesinde fayda vardır. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye eder. Bu tür durumlarda dondurma, komplikasyonları azaltır. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez. Dondurma boğaz iltihaplıyla yenilmemelidir."
|