Mantar, ıslak mayo sever
Deniz veya havuza girdikten sonra mutlaka mayonuzu çıkarmanız gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Emel Erkek, 'Yoksa mantardan kurtuluşunuz olmaz' diyor.
Daha çok yaz aylarında görülen mantar; sıcak, ıslak, nemli, terli ve kapalı vücut bölgelerinde oluşuyor. Islak mayolar da kasık mantarına davetiye çıkartıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Emel Erkek, ıslak mayoyla dolaşmanın enfeksiyonlara zemin hazırladığını belirterek, "Deniz veya havuzdan sonra ıslak mayo ile oturmamalı, başkasına ait terlik, havlu gibi eşyalar asla kullanılmamalı" şeklinde uyarıyor. Dr. Erkek, mantarla ilgili şu bilgileri veriyor: "Mantar enfeksiyonları, ayak parmak aralarında beyaz veya kızarık, kepekli, çatlak, kötü kokulu yamalarla, ayak tabanlarında su kabarcıklarıyla, kasıklarda yarımay şeklinde kepekli, kızarık veya kahverengi yamalarla, tırnaklarda ise renk ve şekil bozukluğuyla kendini gösteriyor. Kaşıntı ise tırnak hariç tüm mantar enfeksiyonlarının en önemli belirtisi."
SIYRIKTAN GİRİYOR "En sık ayaklarda görülen mantar, varlığını sürdürebilmek için bitki, hayvan veya insanları enfekte etmek zorundadır. Temasla, derideki bir yara-sıyrıkçatlaktan içeri girebilir ve 3 hafta içinde enfeksiyon oluşabilir. Mantarların enfeksiyon yaratmaları için yalnızca deriye temas etmeleri yeterli olmaz, deride uygun ortamı (nemli, kapalı, sıcak, terli ortam) bulmaları gereklidir. Ayrıca genetik yatkınlık, alerjik bünye, şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin baskılanması da mantar enfeksiyonlarına neden olabilir."
|