Yaş aralıkları daha az olan kardeşler birbirlerini daha fazla kıskanır. Çevrenin bebeğe yoğun ilgi göstermesi ise durumu daha da zorlaştırır.
Gürcistan'ın Gebeliğin ve yeni doğan çocuğun annede oluşturduğu bedensel güçlükler ve yorgunluklar, çalışan annenin zamanının önemli bir bölümünü çocuk bakımına ayırması gibi nedenler eve gelen bu yabancı yüzündendir.
ANNE-BABAYA KIZAR Kardeşin doğmasıyla birlikte ona ayrılan zamanın azalması çocukta, bebeğe karşı gibi görünen ama aslında anne ve babaya karşı olan kızgınlık, kırgınlık gibi duyguların gelişmesine neden olur. Cinsiyete göre de bazı farklılıklar yaşanabilir. Çocuk kız ve doğan kardeş erkek ise, anne - babasının kendi cinsiyetinden hoşnut olmadığını düşünebilir. Kardeşlerin sayıları, yaş, cinsiyet ve kişilik özellikleri ile aralarındaki yaş farkları, birbirlerine karşı sergiledikleri davranışları belirler. Yaşları yakın olanlarda birebir didişmeler daha fazladır. Aralarında birkaç yaş fark olanlarda pasif agresif çatışmalar daha fazla gözlenir. Dışa dönük çocuklarda; öfke, saldırganlık gibi dışavurum davranışları daha sık sergilenirken, içe dönük olanlarda ise sıkıntı, ağlama gibi depresif belirtiler görülebilir.
CİNSİYET FARKI Gelen çocuğun cinsiyetinin farklı olması, beceriksizliği, yoğun bir ilgi ve bakıma gereksinimi olması onun daha çok sevildiği şeklinde yorumlanmakta ve kıskançlık artmaktadır. Annenin yeni doğan bebekle birlikte oluşacak güçlüklerini hafifletebilmek için çocuğun kreşe verilmesi ya da odasının ayrılması gibi değişiklikler de bu duyguyu artıracak, yeni uyum sorunlarına neden olacaktır. Kardeş doğumu evdeki diğer çocuk için zorlayıcı bir yaşam olayıdır. Çocuk bunu yeni bir kardeşi olacağını öğrendiği andan itibaren hissetmeye başlar. Buna evdeki bebekle ilgili hazırlıklar, baba veya ailenin diğer üyeleri tarafından coşkuyla yeni bebekten bahsedilmesi eklenince durum daha da güçleşmektedir.