Rektör atamalarından sonra istifalarla adı öne çıkan üniversitelerin vakıflarındaki vurgunu Sayıştay ortaya çıkardı. Başta İTÜ, ODTÜ, Ankara, Gazi, 9 Eylül ve Yıldız Teknik gibi üniversitelere ait vakıfların yolsuzluk ve usulsüzlüklerle devleti 110 milyon YTL'nin üzerinde zarara uğrattığı belirlendi.
***
Üniversitenin parası deniz...
Sayıştay, 11 üniversite vakfının hesabını inceledi. Ortaya 110 milyon YTL'lik haksız kazanç içeren rapor çıktı. Şarap ve iç çamaşırı gibi şahsi harcamalar bile vakıflara fatura edilmiş.
Sayıştay Genel Kurulu, 3 yıl önce TBMM'nin talimatıyla başlattığı Kamu Vakıfları Araştırma Raporu'nu tamamladı. Raporun en çarpıcı sonuçları üniversite vakıflarına ait. Sayıştay uzmanları, Rektör atamalarının ardından yaşanan istifalarla isimleri öne çıkan; aralarında İTÜ, Gazi Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Ege ve 9 Eylül Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi'ne bağlı vakıfları mercek altına aldı. Ortaya oldukça ilginç bir rapor çıktı. Sermayesi 500 bin ile 1 milyon YTL arasındaki 11 üniversite vakfındaki usulsüzlüklerin başında, vakıflara fatura edilen şahsi harcamalar var. İnceleme yapılan üniversitelerde 15 milyar YTL'lik şahsi harcama tespit edildi.
ŞAHSİ HARCAMALAR
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde döner sermayeden kaçırılarak vakıf ve şirketlerine aktarılan paralar, bira, diş macunu, tıraş bıçağı, rakı, şarap, iç çamaşırı, giyim eşyaları, müzik aletleri, tabu oyunu gibi, şahsi harcamalarda kullanılmış. Üniversite vakıflarının bu yolla devletten haksız şekilde kaçırdığı rakam 110 milyon YTL. Rapor, önümüzdeki ay Meclis Araştırma Komisyonu'na sunulacak.
RAPORDA NELER VAR
Raporda, keyfi harcamalara bir çok örnek var. Boğaziçi Üniversitesi'nde dil kursları ve seminerlerden alınan ücretler, döner sermaye yerine vakfa aktarılmış. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim üyelerinin danışmanlık hizmetleri de vakfa aktarılırken, Ege Üniversitesi'nde benzer bir yolsuzlukla 330 bin YTL usulsüzlük yapıldığı belirlendi.