Smear testi basit ve ağrısız bir yöntemdir. Jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından vajinaya dökülen hücreler toplanır. Test yapılan kadının yaşı önemlidir.
* Merhaba, koyu renkli akıntım var, doktor smear testi yaptırmamı söyledi. Bu test nasıl yapılıyor? Smear testinin asıl amacı özellikle rahim ağzı kanserlerinin erken tanınmasıdır. Ancak son yıllarda jinekolojik muayenelerin olağan parçası haline gelmiştir.
HÜCRESEL İNCELEME Vücut dokularının sürekli yenilenmesi nedeniyle yüzeylerden hücreler dökülmektedir. Bu dökülen hücrelerin toplanıp özel işlemlerden geçirildikten sonra mikroskop altında incelenmesine "sitolojik inceleme (hücresel inceleme)" denir. Sitolojik inceleme işlemin en etkili uygulandığı alan rahim ağzından alınan örneklerdir. Servikal hücrelerin bu şekilde toplanması işlemine "smear" (yayma, sürüntü) adı verilir. Smear ile alınan örnekler patolojik olarak incelenerek kanser veya kanser öncüsü hücrelerin olup olmadığı araştırılır. Smear preparatlarında servikal ve vajinal hücreler, bakteriler, trikomanonas, candida gibi vajinal enfeksiyon etkenleri, kan elemanları ve spermler bulunabilir. Smear alınması son derece basit ve ağrısız bir yöntemdir. Jinekolojik muayene esnasında serviksten vajinaya dökülen hücreler toplanır. Bu test yapılırken bilinmesi gereken bazı bilgiler vardır:
* Hastanın yaşı ve şikayetleri,
* Son adet tarihi ve adetlerinin düzeni,
* Gebelik olup olmadığı, önceden kaç gebeliğin olduğu...
10 GÜN SONRA * Hormonal ilaç kullanıp kullanmadığı,
* Rahim içi araç (spiral) kullanıp kullanmadığı
* Smear'in ne amaçla istendiği
Smear testi öncesi dikkat edilmesi gereken noktalar * Smear alınmasından önce 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunulmaması,
* Smear alınmasından önce en az 72 saat süre ile herhangi bir vajinal krem ya da ilaç kullanılmamalı, vajinal duş yapılmamalıdır
* Test için en ideal zaman son adet kanamasından 10 gün sonrasıdır.
* Kanama varlığında adet kanaması gibi çok miktarda değilse smear alınabilir.