Aşılama işleminden sonra 10-15 dakikalık istirahat yeterlidir. Kişi ağır fiziksel aktiviteleri yapmadığı takdirde 24-48 saat sonra normale dönebilir.
Aaşılama uygulanacak çiftlerde eğer yumurtlama problemi varsa önce ilaçlarla yumurtalıklar uyarılır. Yumurtlamanın haplarla sağlandığı sikluslarda yüzde 7, iğnelerle sağlandığı sikluslarda yüzde 11 gebelik oranları bildirilmektedir. İlk 3 ay tekrarlayan uygulamalar sonunda gebelik oranının yüzde 40'ları bulduğunu bildiren yayınlar mevcuttur.
ÇATLATMA İĞNESİ Yumurtlamanın uyarılması sırasında seri ultrasonografilerle yumurta gelişimi takip edilir ve yeterli boyuta ulaştığında çatlatma iğnesi yapılarak bu iğneden 32-36 saat sonra aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılama işleminden sonra 10-15 dakikalık istirahat yeterlidir, daha sonra kişi normal günlük aktivitelerine dönebilir, ilk 24-48 saat ağır fiziksel aktiviteden kaçınılması, şart olmamakla birlikte hastaya progesteron desteği verilebilir.
İLK 2 HAFTA ÖNEMLİ İşlem sonrası 2 hafta içinde adet görülmez ise gebelik testi yapılır. Testin pozitif olması durumunda uygun şekilde gebelik takiplerine başlanır. Negatif olması durumunda kadının adet kanamasının 3. günü yeni bir deneme için ilk ultrason incelemesine çağırılır. Aşılama uygulanan kişilerde gebelik oranında altta yatan kısırlık nedenine bağlı olarak normal ilişkiye oranla yüzde 5-20 artış olabilmektedir. Şans, uygulama sayısı arttıkça çoğalır. Aşılama 4-6 defa denenir. Deneme sayısı uygulama nedenine, çiftin ihtiyaçlarına göre ayarlanır. Uygun kişiye, uygun teknikle yapıldığında gebelik şansı artar. Aşılamadan sonuç alınamayan çiftlerde tüp bebek ve mikroenjeksiyona geçilmelidir. Her çocuğu olmayan kişiye aşılama yapılamaz. Eğer yaş, evlilik ve kısırlık süresi uzunsa aşılama denenmeden direk tüp bebek ve mikroenjeksiyona geçilebilir. İleri doğru hareketli sperm oranının en az ml'de 1 milyonun üstünde olması gerekir. Normal şekilli olmayan spermlerin sayı ve hareketleri iyi olsa bile yumurtanın kabuğunu delip içersine girmelerinde problem olabilir.