IBS yani irritabl bağırsak sendromu genellikle stresle artış gösterir. Karın ağrısı ve değişmiş bağırsak hareketleri yaşam kalitesini düşürür.
İnce ve kalın bağırsakların anormal derecede artışı, kendiliğinden hareketlerinin görüldüğü bir hastalıktır ve genellikle duygusal stresle artış gösterir. IBS, karın ağrısı ve değişmiş bağırsak hareketlerinin birlikteliği şeklinde gözlenir. Olayın nedeni kalın barsaklardaki kasların hareketlerinde bir bozukluk meydana gelmesidir, bununa birlikte bağırsak yapısında herhangi bir değişiklik yoktur. IBS, ciddi rahatsızlıklara dönüşme (kanser, vb) gibi bir risk taşımamakla beraber, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiler. Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında ishal olarak ortaya çıkar, her iki şikayeti de zaman zaman yaşayan hastalar da bulunur. IBS, toplumun yüzde 10'unun üzerinde görülen bir rahatsızlıklar bütünü olup her iki cinste de görülür. IBS yapısal (organik) değil fonksiyonel bir bozukluk olarak değerlendirilir. Bağırsakların çalışmasında bir bozukluk, dış etkenler ile tetiklenen aşırı duyarlılık vardır. IBS hastaları belirtiler nedeniyle işe-okula gidememe, sosyal yaşantılarına ara verme / erteleme, tatillerini yarıda bırakma gibi sorunları çok sık yaşarlar. Hastalık genellikle kadınlarda görülür ve en sık olarak 20-30 yaşlar arasında meydana gelir. IBS gelişimini kolaylaştıran nedenler arasında az lifli besinler tüketmek, duygusal sıkıntılar ve laksatif (ishal yapıcı) ilaçlar kullanmak sayılabilir.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ * İshal-abızlık dönemleri (yaklaşık 6 aylık dönemler)
* bağırsak hareketlerinin başlaması ile geçen ve yemekleri takiben ortaya çıkan karın ağrısı
* Aralıklı olarak karında hassasiyet,
* Karında şişkinlik, gaz ve sıvı hareketlerinin hissedilmesi,
* Defekasyon sonrası bağırsak içeriğinin tam boşaltılamamış olması hissi,
* Bulantı, kusma,
* İştah kaybı,
* Duygusal stres,
* Depresyon
Tanı amacı ile yapılan testlerde genelde herhangi bir anormal durum saptanmaz. 40 yaşın üzerinde yukarıdaki şikayetlerle gelen hastalara kalın bağırsak kanseri olasılığını bertaraf etmek için endoskopi gerekebilir. Sürekli ishali olan genç hastalarda da endoskopi gerekebilir. Ancak hastaların şikayetleri tipiktir.