Yaz aylarında bazı bulaşıcı hastalıklar daha fazla görülür. Çünkü mikroplar sıcak ortamlarda hızla çoğalır. Özellikle yiyecek-içeceklerle ve havuz ya da deniz suyu ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları sağlığımızı tehdit eder.
İçinde bulunduğumuz yaz mevsiminde, özellikle ülkemizi de etkileyen aşırı sıcaklar, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Sıcaklık artışının yarattığı; sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, güneş yanıkları, sıcak krampları gibi sağlığı genel olarak olumsuz etkileyen durumlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Fakat; özellikle yiyecek içeceklerle, havuz-deniz suyu ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları da sağlığımızı tehdit etmektedir. Medicana İnternational Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu sorularımızı cevaplandırdı:
* Yaz aylarında bulaşıcı hastalıklar artıyor mu? Yaz aylarında bazı bulaşıcı hastalıklar daha fazla görülür. Çünkü, mikroplar sıcak ortamlarda daha hızlı çoğalır. Gıdaların üreticiden tüketiciye ulaştırılmasının herhangi bir aşamasında uyulması gereken kurallara uyulmaması, mikroorganizmaların gıdalara bulaşmasına neden olur. Mikroplarla kirlenmiş gıdaların ve içeceklerin ağız yolundan alınması ise kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan ishal (gastroenterit) dediğimiz hastalığa yol açar.
SİNEKLER TEHLİKELİ Ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesi ağız yoluyla bu suları yutmalarına ve yine kirli sulardan mikropların alınmasına neden olur. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkmasıdır. Bilindiği gibi sinekler çöp ve pislikle yiyecekler arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturur. Özellikle yiyecek ve içeceklerin uygun olmayan koşullarda üretilmesi ve saklanması sonucunda, gıda zehirlenmeleri ve ishaller oldukça sık görülür.
* İshal yapan mikroplar daha çok hangi yiyeceklerde bulunur? İnsan sağlığını tehdit eden en önemli mikroplardan biri olan salmonella ve benzeri bakteri toksinleri en çok; tavuk eti, yumurta, krema, mayonez, midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunur. Elde hazırlandığı için hijyen konusunda özel önem gerektiren ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteler; havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuk, pastörize edilmemiş sütten yapıldığında Malta hummasına (Brusellozis) neden olabilecek peynir, vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durmalıyız. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar arasındadır. Çiğ yumurtadan yapılan mayonez riskli olabilmektidir. Marul, salata gibi sebzeler de iyi yıkanmalıdır.
Medicana İnternational İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla MAMÇU anlatıyor...