Hastanın şikayetleriyle hekimin bulguları tedavi için birleştirilir. Doktor hastayı inceledikten sonra ameliyat olup olmamasına karar verir.
* Hangi tedavi iyidir? Her hastaya göre değişir. Bazen hastalar "Ben bu ameliyatı olmak istiyorum" diye gelirler ve başka bir tedavi kabul etmezler. Halbuki kararı doktoruna bırakan hastalar, her zaman daha avantajlı olurlar.
DOKTORA GÜVENİN Doktor hastayı inceledikten sonra, önce tedavi gerekip gerekmediğine sonra da tedavi tipine karar verir. Birden fazla seçenek varsa, doktor hastanın tercihini soracak ve en iyi tedaviyi uygulayacaktır.
* Tedavi gerekli mi? Hastanın şikayetleri ve hekimin bulgularıyla cevaplanır.
* Tedavi seçimi: İyi huylu prostat büyümesinde, bütün tedavilerin yeri vardır. Hastanın yakınmaları çok hafif ve doktorun klinik bulgusu yoksa, hastayı sadece izlemek yeterlidir. Sonraki aşama ilaç tedavisi olabilir.
* Tedavi çeşitleri : * İlaç tedavisi: Farklı mekanizmaları olan bir takım haplar kullanılabilir. Bu hapların yararı olacaksa, yaklaşık 1 aylık süre içinde kendisini belli eder. Hastanın fayda görmediği bir ilaç, 2-3 aydan fazla kullanılmaz. * Ameliyatsız girişim: Şu anda dünyadaki en iyi tedavi, "Ameliyatsız Mikrodalga Prostat Tedavisi"dir. Narkoz gerektirmeyen ve hastanın ameliyathaneye alınmadığı bu yöntem, en riskli hastalar için bile emniyetle uygulanabilir. * "Ameliyat dışı" diğer tedaviler: Bunlar için narkoz veya spinal anestezi (belden uyuşturma) gerekir. TUNA (TransUrethral Needle Ablation), prostatın içine idrar yolundan yerleştirilen iğnelerden gönderilen radyofrekans dalgalar ile prostat ısıtılır. - HIFU (High-Intensity Focused Ultrasound): Yoğun odaklanmış ultrason enerjisi prostatı ısıtır. * WIT (Water Induced Thermotherapy): Prostatın olduğu bölgede şişirilen balonun içinden sıcak su geçirme yoluyla prostat ısıtılır. * VLAP (Visual Laser Ablation of the Prostate): Düşük güçte lazer enerjisi kullanılarak prostat dokusu eritilir. Daha sonra buradaki hücreler ölerek döküldüğünde tıkanıklığın açılması hedeflenir. * Balon: Prostatın olduğu bölgede balon şişirerek idrar yolu genişletilmeye çalışılır. * Metal ağ örgülü boru: Prostat içinden geçen idrar yoluna yerleştirilerek idrar yolunu açık tutmaya çalışır.
* Ameliyatlar: -TUR-P (TransUrethral Resection of Prostate): "Kazıma" ameliyatı olarak bilinir. -Holmium Lazer: -GreenLight Lazer: -TU-IP: Küçük fakat tıkayan prostatların içinden oluk açılması.