Yeni Anayasa hazırlıkları, Ekim'de başlayacak. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yeni yasama döneminde bu konuda siyasi partilerle uzlaşma arayacaklarını kaydetti.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, AK Parti'nin yaptığı sivil Anayasa taslağına dikkat çekti: Bilindiği gibi Anayasa, üstün hukuk normlarıdır. Bunların mutlaka geniş bir uzlaşma sağlanarak çıkarılması gerekmektedir. Ekim'de parlamento açıldığında siyasi partiler arasında bu konuda karşılıklı diyaloglar olacaktır diye bir beklenti içindeyim. Şahin, "Bizim böyle bir düşüncemiz var. Diğer siyasi partiler de aynı noktaya gelirler, parlamentoda bunun için bir uzlaşma komisyonu kurulur ve burada ciddi bir çalışma yapılırsa, zannediyorum çabuk netice alınabilir" dedi. Bakan Şahin, Türkiye'nin gerginliklere değil, uzlaşma ve diyalogla sorunlarını çözmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, "4.5 ay Türkiye gerçekten bir belirsizlik yaşamıştır. Belirsizlik ortadan kalktı. Bu yaşananlardan herkes gibi biz de birtakım sonuçlar çıkaracağız. Birtakım dersler alacağız" diye konuştu.
MİNİ ANAYASA PAKETİ Ankara kulislerinde, 2 yol üzerinde duruluyor. 1) Yeni Anayasa. Partiler anlaşırsa, 2) Değişiklik teklifinin, AB müktesebatı çerçevesinde öncelikle ele alınması gereken ve muhalefetin de taleplerini kapsayan mini bir Anayasa paketi. Hatta CHP'nin olmazsa olmaz şart olarak öne sürdüğü dokunulmazlıklar konusunda bile kısmi bir düzenleme yapılabileceği ifade ediliyor. İşte AKP'nin parti kapatma rejimine ilişkin Ekim ayında gündeme getirmeyi planladığı seçeneklerden bazıları:
KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARI * Anayasa'nın 69. maddesinde yapılacak değişiklikle, bir siyasi partinin yöneticileri ve üyelerinin eylem ve fiillerinin "odak" tanımı kapsamına girmesi için o konuda kesinleşmiş mahkeme kararı aranacak. Mahkeme kararı olmadan kişilerin eylem ve fiilleri kapatmaya gerekçe olmayacak. * Formüllerden birisi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın resen kapatma davası açmasının önüne geçilmesini içeriyor. Buna göre, kapatma davası açılmadan önce TBMM'den veya Yargıtay Genel Kurulu'ndan izin alınması şartı getirilecek. * Anayasa'nın 69. maddesinde yer alan "Odak" tanımı değiştirilecek. "Venedik kriteri" doğrultusunda, bir partinin "odak" haline gelmesi, "şiddete destek verme" şartına bağlanacak. * Siyasi partilerin yasaklanması veya kapatılması, sadece partilerin şiddeti siyasal bir araç olarak kullanması ya da anayasal güvence altına alınmış hak ve özgürlükleri yok etmek için şiddet kullanmayı savunmaları durumunda haklı görülebilecek. * Anayasa Mahkemesi'nin üye yapısının değiştirilerek üye sayısının artırılması ve üyelerin belirli bir kısmının parlamento tarafından seçilmesi oluşturuyor. Buna göre, Anayasa Mahkemesi 17 üyeden oluşacak. Mahkemeye bireysel başvuru yapılabilecek. 17 üyenin 7'isi Meclis tarafından seçilecek.
ÖNCE UYARI CEZASI VERİLECEK * Partinin üzerinde durduğu seçeneklerden birisi de siyasi yasakların kaldırılmasını oluşturuyor. Bir siyasi partinin kapatılması. Beyan veya fiilleriyle sebep olan kurucuları düyeleri, kapatmaya ilişkin kararın yayınlanmasından sonraki ilk milletvekili veya mahalli idareler seçimlerinde aday olamayacak. Böylece yasak yerine seçime katılmama cezası verilecek. * Üzerinde durulan bir başka seçenek ise "seçenekli ceza sistemi"nin getirilmesi... Buna göre siyasi partilere temelli kapatma veya para cezası verilmeden önce uyarı cezası verilecek. Cezayı alan siyasi parti ihtarın gereklerini yerine getirmediği takdirde kapatma davası açılacak.