Prostat büyümesi hızlı gelişen bir hastalık değildir. Bir şikayet bir süre sonra yenisi eklenir, tüm bunlar yıllar içinde belirginleşir.
Bunca yıllık hekimlik hayatımda yaşadıklarımdan edindiğim tecrübeler sonucu hastalarıma şunları hatırlatmayı isterim. İyi huylu prostat büyümesi sinsi bir hastalıktır. Aslında nispeten hastalığın erken dönemlerinde belirti vermeye başlasa da bunlar çok hafif başlar ve hasta önce olayı geçici bir durummuş gibi algılar veya kendisine kondurmaz. Prostat büyümesi hastalığı hızlı gelişen bir hastalık değildir. Genelde yavaş yavaş başlayan şikayetler, hasta pek farkına varmadan zaman içinde artar. Bir şikayete bir süre sonra yenisi eklenir ama bütün bunlar ancak aylar hatta yıllar içinde belirginleşmeye başlar.
* Hastalık ne zaman uyarır? Ancak vücut direnci kırıklığı, uzun bir yolculuk, bir üşütme veya grip sonrasında, bir mesane taşının tetiklemesi sonucu, hastada şiddetli idrar yolları enfeksiyonu ve ateş yükselmesi, idrarda kanama veya ani idrar tıkanması olduğu zaman işin ciddiyeti ortaya çıkar. Bir kısım hastalarda artık hiç idrar tutamayacak kadar veya böbrek yetmezliği oluşmaya başladığında farkına varılabilir. Bunların bir bölümünde tedavi için geç kalınmış bile olabilir.
EVHAM YAPMAYIN Tabii hasta her prostat şikayetini de dert ederek hayatı kendisine dar etmemelidir. Gerekli olan hastanın kendisini sürekli dinlemesi ve evham yapması değil, hastalığı hakkında uyanık olmasıdır. Prostat büyümesinde hemen ilk aşamada bir tedavi gerekmez. Ama şikayetler artmaya başlarsa, önce ilaçla tedavi düşünülür. Ancak alınacak hapların 1 ila 3 ay içinde akıbeti belli olur. Gerçekten fayda edecek olanların yararlı etkileri ilk ay içinde görülür. Eğer 3 ay içinde olumlu etki görülmüyorsa, bu ilacın o kişide işe yaramayacağı kesindir. Geç kalınmadan başka bir tedavi yolu bulunmalıdır.
* Hasta tedaviden kaçınırsa neler olur? * Yaş ilerledikçe ameliyatla gelecek riskler artar. * Beklenmedik durumlar ameliyatı imkansız kılacak şartlar oluşturabilir. Örneğin, hayati başka bir hastalık eklenir, ileride mali zorluk yaşanabilir veya eşin önemli hastalığı ortaya çıkar. * Ameliyat gerektirecek durumlar (mesane taşı) komplikasyonlar yaratır. * Hazırlıkların rahat yapılabildiği zaman değil de mecbur kalındığı zaman acil ameliyat gerekebilr. * Bir dönemden sonra ameliyat olunsa bile fayda görülmeyebilir. * Vücuttaki ilerlemiş hasarlar geri dönmez. Mesane iflası olması, mesanede baloncuklar (divertikül) oluşması veya böbrek yetmezliği gibi.