Prostat ağrısı özellikle genç erkeklerde ortaya çıkar. Bu ağrı daha çok kasıklarda görülür ve hayatı keyifsiz hale getirir....
Prostatın iltihapları mikroplu veya mikropsuz olarak ikiye ayrılır ve aslında mikropsuz iltihaplara daha sık rastlanır. Bütün prostatitlerde şikayetler benzerdir. Mikroplu olanlarda uzun süreli antibiyotik tedavisi verilirken, mikropsuz prostatitin çözümü başka yollardan aranır. Mikropsuz (non-bakteriel) prostatitte, hastalarda laboratuar bulgusu olarak, prostat sıvısında lökosit (iltihap hücresi) saptanır ama mikrobik enfeksiyon saptanmaz. Son yıllardaki araştırmalarda bunu destekleyen bulgular vardır ama cinsel hayatın kısıtlanması da genellikle bir çözüm getirmemektedir. "Prostat ağrısı" diye de adlandırılan bu duruma oldukça sık rastlanır. Özellikle genç ve orta yaş erkeklerde görülür ve yaşantıyı keyifsiz hale getirir. Nedeni tam olarak bilinemeyen fakat prostat içinde bir tür doku reaksiyonu olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca, bu ağrı ve rahatsız edici hislerin, apışarası ve kasık civarındaki adalelerin kramplarına bağlı olduğu yönünde bulgular vardır.
* Mikropsuz iltihabın tedavisi nedir? Nedeni böyle tam bilenemeyen bir hastalık için, çabuk ve kesin çözümün hemen üretilmesi de zor olabilmektedir. Bu hastalarda, vücut direncinin düşüklüğü ve gerginlik durumuna sık rastlanır.
İLETİŞİM ÖNEMLİDİR Hekimin hastayla yakın iletişim kurması, onu iyice dinlemesi ve anlaması bu hastalığın tedavisi için çok önemli bir adımdır. Hastanın yakınmaları ve bunları tetikleyen durumları dikkatle incelemek, tedavi ve korunma yollarını bulmayı kolaylaştırır. Duruma uygun ilaçların uygun doz ve sürede kullanılması önemlidir. Bu hastalıkta hasta ve hekimin sabırlı bir işbirliği gerekir.
* Prostatit neden olur? Prostat iltihabı, meniyi idrar yoluna atan prostat kanalcıklarının tam idrar yoluna açıldığı bölgede başlar. Buradan prostat içine giren idrarda mikrop varsa, bakteriyel prostatit oluşur. Mikropsuz prostatitte bu aşamada hastalığın başlaması idrarın asit etkisinin prostat içinde istenmeyen reaksiyonlara neden olmasıdır. Prostattan sonra yer alan idrar tutucu adalenin (sfinkter) rahat gevşememesi de, oluşan basıncın idrarı prostatın içine tepmesine neden olur. Reaksiyona maruz kalan sinir uçlarının da oluşan ağrı ve gerginlikte rolü olabilmektedir.