Hastalar kanser ihtimali yüzünden doktora gitmez. Bu da hastalığın teşhisini geciktirir
***
Prostat biyopsisi
Hastalar kanser ihtimali yüzünden doktora gitmez. Bu da hastalığın teşhisini geciktirir.
*
Prostat biyopsisi nedir?
Prostattan alınan parçalarla kanser araştırması yapılır. Prostata ulaşmak için kullanılan yol makat girişidir. Ultrasonla prostatın detayları görüntülenir ve ekranda aynı anda görerek işlem yapılır. Genellikle 12 veya daha fazla parça almak gerekir. Bu dokuların hepsi ayrı ayrı incelenir ve 3 gün sonra verilen raporda sonuç belli eder.
*
Prostat biyopsisi uygulaması nasıl yapılır?
Hasta işlem sabahı geldiğinde önce önlüğü giydirilir. Hasta muayene masasına yatınca, damar yolundan ilaç verilir. Hafifçe uyutan bu ilaç hem acı duymasını engeller, hem de biyopsi olayının ruhi gerginliğini atmasını sağlar. Makata antibiyotikli gazlı bez yerleştirilir ve hasta yatağına alınır. Biyopsi bittikten sonra 2-3 saat dinlenen ve idrar yapması gözlenen hasta, daha sonra evine gönderilir.
*
Biyopsi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler...
İdrar yolu enfeksiyonu veya prostatta enfeksiyon varsa, mutlaka önce bunlar tedavi edilmelidir yoksa mikroplar kana karışabilir. Biyopsiden 2-3 gün önce koruyucu antibiyotik alınmalıdır. İşlem bağırsaktan yapıldığı için, mikrop kapmanın engellenmesi gerekir. Biyopsiye aç karnına gelinmelidir çünkü damardan verilecek ilaç bazen bulantı yapabilir. Ama az bir suyla tansiyon, şeker ilaçları yutulmalıdır. Kabızlık sorununa dikkat edilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçların biyopsiden 3 gün önce kesilmesinde yarar vardır. Mümkünse araba kullanarak dönülmemelidir.
*
Biyopsi sonrası ne olur?
İlk saatlerde dikkat edilmesi gereken, hastanın idrarını yapabilmesidir. Bu hastalarda zaten bir miktar idrar güçlüğü de olduğundan idrarda tıkanma olabilir. Özellikle ilk akşam, ateş 37.5 derece üstüne çıkarsa mutlaka doktora haber verilmelidir. İdrardan veya makattan birkaç gün kan gelmesi normaldir. Hastalar 7-10 gün sonra cinsel hayata dönebilir. Birkaç hafta meniden kan gelebilir. Korkulacak bir olay değildir.
*
Biyopsi tehlikeli midir?
2 önemli sakıncası olabilir. Birincisi bağırsaktan mikrop kapma riskidir. Önlem alındığı sürece bu ihtimal azdır. İkincisi ise kanserin iğnenin geçtiği yolda yayılmasıdır. Bu risk, hiç yok denecek kadar azdır. Ayrıca eğer prostatta kanser varsa, durduk yerde kalmayacak hastalık ilerledikçe zaten yayılacaktır. Hele vücudun uzak ve hayati bölgelerine yayılma riski çok daha fazla olacaktır.
*
Korkulacak işlem midir?
Aslında korkulması gereken patoloji raporu sonucunda kanser ihtimalidir. Bu yüzden erken teşhis şansının kaçırıldığı olmaktadır. Başlangıçta çok daha kolay çözülebilecek problemlerin, hastalık ilerlediğinde içinden çıkılması güç sorunlar yaratmasını beraberinde getirir.