'Görmeniz Gereken 100 Yer' listemize yine Türkiye'nin dört bir tarafından seçtiğimiz cennet köşelerle devam ediyoruz....
Adalar İstanbul Anadolu Yakası'na paralel sıralanan Kınalı, Burgaz, Kaşıkadası, Heybeli, Büyükada ve Sedefadası'ndan başka arka tarafta Tavşanadası, Yassıada ile Sivriada olmak üzere 9 ada vardır. Bu güzel adaların prenslerin, tahttan indirilen imparatorların sürgün ve bazen de ölüm yeri olması talihsizliği Türkler'in İstanbul'u almasıyla son bulmuştur. İdare-i Mahsusa vapurlarının Kadıköy-Adalar seferleri başladıktan sonra Adalar kalabalıklaşmaya, İstanbul'un sayfiyelerinden biri olmaya başladılar. Büyükada adalardan oluşan ilçenin merkezidir. Kaymakamlık, belediye, ilçenin devlet daireleri ilçe merkezi olan Büyükada'dadır. Diğer adalar ise muhtarlıktır.
Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kenti olan Erzurum, oldukça eski bir yerleşim birimidir. Palandöken Dağı eteklerinde kurulu olan kent; son yıllarda kış turizmi açısından büyük önem kazanmıştır. Tarihi yönden çok zengin birçok eseri barındıran ve adeta bir kültür merkezine benzeyen kent, günümüzde önemli bir turizm potansiyeli taşımaktadır. Ülkenin önemli kayak merkezlerinden olan Palandöken, Erzurum ili sınırlarındadır. Yolunuz Erzurum'a düşerse, Palandöken'de kayak yapmadan, Yakutiye Medresesi'ni ve müzeleri görmeden, İspir'de rafting sporu yapmadan, Tortum'daTortum Şelalesi'ni ve gölünü görmeden, Cağ kebap, su böreği, ayran çorbası, kadayıf dolması yemeden sakın dönmeyin.
Şirince Aydın'a bağlı Şirince'nin özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran 40 kişiye atfen verildiği rivayet edilir. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumlar'ın ayrılmasıyla, Kavala'nın Müştiyan ve Somokol köylerinden gelen mübadillerle iskan edilmiştir. Bağcılık ve zeytinciliğin yanısıra şeftali, incir, elma, ceviz yetiştirilir. 1950'li yıllarda 2-3 bin civarında iken sonradan 700'e kadar düşen köy nüfusu, 1990'lı yıllardan itibaren turizmin gelişmesiyle birlikte tekrar yükseliş eğilimi içine girmiştir.
Tirilye Tirilye adı en çok dünyaca ünlü zeytiniyle tanınıyor. Tirilye sokaklarında dolaşmak başlı başına bir keyif. Her köşenin arkasında bir sürpriz bekliyor. Bir tarafta pencereleri çiçeklerle süslenmiş eski bir ahşap ev, diğer tarafta nefis deniz manzarası. 1980 yılında SİT alanı ilan edilen Tirilye'de birçok eski ve otantik ev de bulunuyor.
Gelibolu Doğal ve kültürel değerleri yanı sıra Dünya Savaş Tarihi açısından büyük önem taşıyan ve Mustafa Kemal komutasındaki Türk ordu birliklerinin dünyayı şaşırtan cesaret ve kahramanlıklarının sergilendiği Çanakkale Savaşları'nın izlerini ve anılarını korumak amacıyla 1973 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Milli parkı, ilin en önemli gezi yerlerindendir.
Gümüşlük Bu huzur dolu köy, Bodrum'un en eski yerleşim yerlerinden biridir. Alçakgönüllü restoranları, pansiyon ve motelleri bulunmakta, fakat köy genişleyememektedir. Çünkü burası resmi olarak arkeolojik bir SİT alanıdır ve doğal görünümü değiştirecek herhangi bir şey yapmaya veya yerleri kazmaya izin verilmemektedir. Bazı restoranların çatı katlarındaki teraslardan görülen dinlendirici manzara ve güneşin batışı olağanüstüdür. Kalabalığın az olduğu bu yerde, restoranlardaki yiyeceklerin kalitesi şaşılacak derecede iyidir. Limandaki restoranların ise, sazdan örülü şemsiyeleri ve damları ile tipik bir görünüm taşırlar. Bodrum'a dönerken, yörede hâlâ çalışır durumda olan rüzgar değirmenleri de seyredilir.
Hasankeyf Batman sınırları içinde yer alan Hasankeyf, Roma, Bizans, Sasani ve Arap egemenliğinde kaldı. Hristiyanlığın yayılmasında da önemli rolü oynamış bir kenttir. 1232'de Eyyübi tarafından işgal edildi. 1268'te Moğallar tarafından ele geçirilen Hasankeyf kısa süreli Akkoyunlular dönemi dışında ticaret yolları değişinceye kadar önemli bir ticaret merkeziydi. Hasankeyf bugün, çeşitli dönemlere ait narin minareler, Asankif Köprüsü'nün hayranlık uyandıran dev kalıntıları, soğan kubbeli türbelerin Anadolu'daki tek örneği olan Zeynel Abidin Bey Türbesi ve zaviye tarzının ender örneklerinden S. Abdullah Zaviyesi, kayalara oyulan binlerce ev, dükkan, kilise ve bugün yalnız 3 ü korunabilen Artuklu Akropolü'ne ev sahipliği yapıyor.
Kartalkaya Köroğlu Milli Parkı içinde yer alan Kartalkaya, Bolu'dan 50 km., Ankara'dan 180 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Köroğlu dağında 2 bin metre yükseklikte yer alan kayak merkezi, özellikle kış sporlarını sevenler için son yıllarda vazgeçilmez adreslerden biridir. Kayak merkezinde bulunan birçok otel, müşteriler için shuttle servis organize etmektedir. Kayak merkezine ayrıca Bolu'dan halk otobüsleriyle ulaşmak da mümkündür. Aralık'ta başlayan kayak sezonu Nisan ayının ortalarına doğru son bulmaktadır. Doğal güzelliklerin konforla birleştiği Kartalkaya, İstanbul ve Ankara'ya yalnızca 3 saatlik mesafede bulunmasından dolayı en çok burada yaşayanlar tarafından tercih edilen bir kayak merkezidir. Kartalkaya Kayak Merkezindeki otellerin yatak kapasitesi 1223'tür. İlk yardım merkezi gibi sağlık donanımları mevcut olmasına rağmen hastane olarak Bolu'daki hastanelerden yararlanılmaktadır.