Gelişmiş ülkelerde tüp tıkanmasına genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olur. Tüpler tıkanıksa yumurta döllenmez, bu da hamileliği engeller.
1. Yumurtlama bozuklukları: Yumurtlama bozuklukları kadın kısırlığının en sık görülen sebebidir. Yumurtlama, yumurtalıklarda gelişip olgunlaşan yumurtaların barındıkları içi sıvı dolu keseciklerden (folikül) atılması işlemidir. Yumurtlama olmaksızın döllenme ve gebelik oluşamaz. Yumurtlama bozukluğu dendiğinde, yumurtlamanın hiç olmaması veya düzensiz ve seyrek olması anlaşılır. Adetlerin seyrek veya hiç görülmemesi çoğu zaman bir yumurtlama bozukluğunu gösterir, ancak adetlerin tamamen düzenli olduğu durumlarda da yumurtlama bozukluklarına rastlanabilir. Yumurtlama bozuklukları başlıca üç grupta toplanabilir.
ENFEKSİYON DA OLABİLİR Yumurtalıklardaki yumurta üretimini uyaran hormonların doğuştan eksikliğine bağlı olarak beyin sapından salgılanamaması, * Beyin sapından süt hormonunun (prolaktin) normalden fazla salgılanması, * Polikistik over sendromu. 2. Tüplerin hasarlı veya tıkalı olması: Tüplerin kısmen veya tamamen tıkalı olması halinde spermler, yumurtaya ulaşamazlar. Bu durumda döllenme ve gebelik gerçekleşmez. Tüplerdeki bu hasar, geçirilmiş enfeksiyon, endometriozis, dış gebelik veya geçirilmiş bir ameliyat sonrası kalan karın içi yapışıklıkları gibi birçok nedene bağlı olabilir. Gelişmiş ülkelerde cinsel yollardan bulaşan enfeksiyonlar tüplerdeki hasarın en önemli nedeni. 3. Endometriozis: Endometriozis rahim içini döşeyen dokunun (Endometrium) rahim dışında odaklar halinde bulunmasıdır. Endometriozis tıpkı rahim içini döşeyen doku gibi hormonlara duyarlı olup adet sırasında kanar. Karnın içinde oluşan bu mikro kanamalar zamanla iltihap bezleri yangısal durum oluşturup ve yapışıklıklara sebep olur. Endometriozlu hastaların yüzde 70'i kısırlık problemi yaşar. 4. Rahim ağzına ait problemler: Rahim ağzındaki yapısal, enfeksiyona ait veya bu bölgedeki salgıyla (mukus) bozukluklar kısırlık sebebi olabilir. Rahim ağzında salgılanan mukus spermlerin genital yoldan taşınmasını kolaylaştırır. Östrojen ve progesteron hormonları etkisi altında mukusun siklus sırasında miktarı ve niteliği değişir. Mukus, uygun nitelikte olmaması halinde spermin, kadın üreme yollarında ilerlemesine engel olabilir. Polip gibi iyi huylu tümörler veya bu bölgeye uygulanmış olan cerrahi girişimler kısırlık sebebi olabilir.